Persberichten

AA
Gedragscode Europese Commissie aangescherpt dankzij de groenen

 

Het Europees parlement keurde vandaag een aanscherping goed van de gedragscode voor de Europese Commissie. Het rapport werd opgesteld door het Franse groene europarlementslid Pascal Durand. Hij spitste zich toe op de declaratie van belangen door Europese commissarissen. Het rapport kwam er als parlementaire reactie op de verschillende recente schandalen in de schoot van de Europese Commissie, waaronder Cañete, Barroso, Kroes en Oettinger. 

Groen-Europarlementslid Bart Staes is trots op het werk van zijn collega: “Dankzij deze richtlijnen creëerde het Europees Parlement een duidelijk kader om conflicten inzake belangenvermenging te vermijden, niet alleen voor ze commissaris worden maar ook nadien.”   

“Tot nu toe had het EP geen echte macht om de authenticiteit van de verklaringen van kandidaat-commissarissen over hun belangen te verifiëren. Na het schandaal rond Neelie Kroes, die twee mandaten diende terwijl ze de gedragscode overtrad, werd duidelijk dat dit moet veranderen. Eens in voege zullen deze afspraken de macht van het EP om kandidaten echt door te lichten vergroten. Als er problemen aan het licht komen, zal de benoeming van een kandidaat kunnen worden opgeschort.” 

“De parlementsleden raakten het ook eens over het verlengen van de afkoelingsperiode tot minstens drie jaar. Na de overstap van voormalig Commissie-voorzitter Barroso naar Goldman Sachs, zijn dergelijke maatregelen nodig om de geloofwaardigheid van de Europese instellingen te beschermen. Het wordt hoog tijd dat Juncker & co dit serieus beginnen te nemen.”

Meer info: http://www.greens-efa.eu/european-parliament-adopts-new-measures-to-control-conflicts-of-interest-in-the-european-commission-16299.html

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?