Persberichten

AA
Europese wapenhandel wordt aan banden gelegd

Een ruime meerderheid van het Europees parlement (377 voor / 295 tegen /16 onthoudingen) keurde vandaag een zeer progressief rapport goed over Europese wapenexport van Groen-collega Bodil Valero. De 28 EU-lidstaten vormen samen de tweede grootste wapenexporteur ter wereld, met name naar het Midden-Oosten. 

Europees parlementslid Bart Staes: “Na jaren van blokkering in dit dossier door de christendemocratische fractie EVP, hebben we nu een reeks maatregelen om de export van wapens of militaire technologie door EU-lidstaten in overeenstemming te brengen met de wetgeving van de EU over die export uit 2008. Zo zal er meer controle moeten komen op de wapenexport van EU-lidstaten via een nieuw op te richten waakhond, moeten zij een wapenembargo instellen tegen die landen die internationaal humanitair recht schenden, met name landen als Saoudi-Arabië.” 

Staes: “De EU als geheel moet eindelijk meer verantwoordelijkheidszin tonen aangaande de verschrikkelijke gevolgen van onze wapenhandel: Europese wapens dragen direct bij tot mensenrechtenschendingen, en gedwongen en massale migratie, met name in Afrika. De wapenexport naar Saoudi-Arabië draagt direct bij tot de kracht van terroristische groeperingen. Dit is totaal in tegenstelling met humanitaire waarden van de EU, maar ook in tegenstelling tot de stoere praatjes van die politici en politieke partijen als de N-VA, die zeggen te strijden tegen migratie en terrorisme. Landen als Duitsland, Frankrijk en het VK weigeren al jaren zich aan de EU-verplichtingen en rapportering te houden. Hier iets aan doen, en erkennen dat die wapenexport bijdraagt aan migratie en terrorisme, stoot al jaren op weigering van met name EVP-parlementsleden.”

“Als landen zich niet houden aan humanitair recht, dan komen zij niet in aanmerking voor wapenexporten,” aldus Staes. “Het EP spreekt zich niet alleen uit voor effectieve wapenembargo’s tegen die landen, maar ook voor sancties voor EU-lidstaten die zich niet aan de afgesproken regels uit 2008 houden.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?