Persberichten

AA
Europese regeringen mogen democratisch ratificatieproces rond CETA niet omzeilen

De Europese ministers van handel en buitenlandse zaken bespreken morgen het EU-Canada handelsverdrag (CETA). Er zijn legitieme bezorgdheden over het feit dat de Europese Commissie en de nationale regeringen die pro-CETA zijn, een shortcut proberen te nemen en dit handelsverdrag al willen toepassen, nog voor de ratificatie goed en wel begonnen is.

Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen: "Het democratische ratificatieproces links laten liggen om dit controversieel handelsverdrag snel tussen de soep en de patatten in te voeren, is schandalig. Het toont aan hoe zenuwachtig Europese elites blijkbaar zijn als het democratische processen betreft. Een soort collectieve angstpsychose bij die bestuurders voor wat de publieke opinie van dit soort beleid vindt, een schrik die steeds sterker lijkt te worden. Ze staan met hun rug naar burgers en niet omgekeerd."

Staes en Ecolo-collega Philippe Lamberts stuurden vandaag een brandbrief over dit thema naar de Belgische regering.   

Malmström, Europees Commissaris voor Handel, probeerde de scepsis weg te nemen door te stellen dat er geen voorlopige toepassing komt voor het Europees Parlement gestemd heeft over de ratificatie, maar dit is zwaar onvoldoende. Staes: "Ik zeg aan Malmström en de voormannen van de Europese Commissie Juncker en Timmermans: dit is het perfecte scenario om de populariteit van de Europese Unie nog sneller te doen smelten dan de ijskappen door klimaatverandering."

Staes: "Gezien de grote bezorgdheden over CETA is het cruciaal dat ook nationale parlementen betrokken worden bij het ratificatieproces. Dat kan alleen maar als er sprake is van een zogenaamd 'gemengd verdrag' en daarom dringen we er bij de Europese overheden op aan om het gemengde statuut van CETA te bevestigen. Het is essentieel dat de toepassing van het verdrag enkel kan plaatsvinden na afloop van het ratificatieproces in alle nationale parlementen en dat binnen een specifiek tijdskader. Je installeert toch ook geen regering zonder de verkiezingsresultaten af te wachten?"

De grootste publieke bezorgdheid rond CETA betreft het zeer omstreden privaat arbitragemechanisme voor buitenlandse investeerders (ISDS) dat niet toegankelijk is voor burgers of amper voor kleine nationaal opererende bedrijven. Dat betekent dat investeerders de mogelijkheid zouden krijgen om overheden aan te klagen in private rechtbanken als overheidsbeleid hen in de weg zit. Staes: "Dit is een bedreiging voor onze democratische waarden. CETA installeert zo een parallel legaal systeem - nationale bedrijven moeten naar gewone rechtbanken, terwijl buitenlandse investeerders via een andere rechtbank werken. Dit is onrechtvaardig en houdt helemaal geen steek, aangezien de Europese en Canadese juridische systemen goed werken."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?