Persberichten

AA
Europese rechter stopt afzwakken van uitstootlimieten voor auto’s


Het Europees Hof van Justitie deed donderdagochtend uitspraak over de aanpassing van de Euro6-norm en vernietigt de foutmarges voor uitstootnormen bij autotesten op de weg. De Europese Commissie zwakte de limieten voor de uitstoot van stokstofoxide (NOx) af door een conformity factor te introduceren. De Groenen maakten in het Europees bezwaar tegen deze uitwerking van de wetgeving, maar kregen niet genoeg steun van andere partijen. De Europese rechter oordeelt nu alsnog tegen de conformity factor.

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, roept de Europese Commissie op om de conformity factor in te trekken: “Deze uitspraak stopt de toestemming voor Europese automakers om te mogen blijven vervuilen. Dit is winst voor alle Europeanen die te kampen hebben met gezondheidsproblemen door slechte luchtkwaliteit.”

Staes: “Het is een grote overwinning dat de Europese rechter vandaag bevestigt wat de Groenen in het Europees Parlement al sinds 2016 zeggen: De Europese Commissie heeft niet de bevoegdheid om de Euro6-normen aan te passen zonder een normale wetgevende procedure. Door het invoeren van deze conformity factor verhoogde de Europese Commissie de facto de uitstootnormen voor stikstofoxide.”

“Ik vraag aan de Europese Commissie om het besluit in te trekken en om ervoor te zorgen dat de auto-industrie zich eindelijk gaat houden aan de uitstootlimieten die we al elf jaar geleden hebben afgesproken”, aldus Staes.

De Europese Commissie heeft twee maanden om tegen de beslissing in beroep te gaan. Als ze dat niet doen, dan moet ze binnen het jaar met nieuwe wetgeving komen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?