Persberichten

AA
Europese Meerjarenbegroting: 30% investeringen moeten naar de strijd tegen klimaatverandering


Voor de volgende Europese begroting moet de EU verplicht meer investeren in de strijd tegen klimaatopwarming. Dat is één van de essentiële eisen over de meerjarenbegroting (MFF) voor de periode 2021-2027 die het Europees Parlement zonet goedkeurde in Straatsburg. Zo moet 30% van de uitgaven geïnvesteerd worden in klimaatgerelateerde zaken tegen 2027. Ook moet de EU minder afhankelijk worden van het betalingsgedrag van de Europese lidstaten. Daarmee volgt het Parlement een duidelijke eis van de Europese groene fractie.

“Het Parlement stuurt hiermee een sterk signaal naar de lidstaten en de Europese Commissie. We hebben een meerjarenbegroting nodig die beter het hoofd kan bieden aan de uitdagingen die ons te wachten staan in de komende jaren. Een duidelijke afspraak om 30% te investeren in klimaatgerelateerde zaken, waaronder investeringen in biologische landbouw en wetenschappelijk onderzoek, belastingen op uitstoot en plastic, maken van deze begroting een begroting voor de toekomst”, zeg Bart Staes, Europarlementslid voor Groen.

Het Europees Parlement roept ook op een einde te maken aan alle kortings- en correctiemechanismen die sommige lidstaten bedongen. Staes: “Gebeurtenissen zoals de Brexit mogen niet gebruikt worden als excuus om de Europese uitgaven te ondermijnen. Daarom moet de nieuwe meerjarenbegroting een einde stellen aan alle kortings- en correctiemechanismen.”

“Het Europees Parlement wil dus een klimaatbegroting gericht op ecologische transformatie, met een toewijding van 30% van de fondsen voor investeringen die relevant zijn voor de strijd tegen klimaatopwarming én een digitale belasting voor bedrijven zoals Google en Facebook. Zij zullen een belasting moeten betalen in die landen waar ze effectief hun winsten maken”, aldus Staes.

De huidige begroting (2014 – 2020) bedraagt €1.082 miljard, wat goed is voor 1% van het bruto nationaal inkomen van de hele Europese Unie. De nieuwe begroting zou moeten stijgen naar €1.324 miljard, namelijk 1,3%. Het voorstel van de Europese Commissie bedraagt 1.11%. De Europese Ministers van Financiën hebben hun posities nog niet bepaald. 

Als de uitkomst van de onderhandelingen tussen de drie Europese instellingen echter onvoldoende steun voorziet voor de uitdagingen van de toekomst en geen hefbomen voorstelt voor een socialer en duurzamer Europa, zal de groene fractie in het Europees Parlement haar steun voor de meerjarenbegroting intrekken.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?