Persberichten

AA
Europese groenen willen toegang lobbyisten ExxonMobil tot Europees parlement ontzeggen


De Europese groene fractie stuurde een formele brief naar de voorzitter van het Europees parlement Tajani en directeur-generaal Welle, met het verzoek om de toegangsbadges voor lobbyisten van oliebedrijf ExxonMobil tot het Europees parlement per direct in te trekken. Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen was een van de indieners van het verzoek: “Eerder gebeurde dat op ons verzoek ook al voor lobbyisten van het agrochemisch bedrijf Monsanto. De attitude en activiteiten van een bedrijf als ExxonMobil zijn in het licht van de klimaat-urgentie eigenlijk crimineel te noemen. Vervolgens weigert het bedrijf ook koudweg om te verschijnen voor een hoorzitting van een parlementaire commissie. Men heeft lak aan democratische processen en werkt liever ver buiten de schijnwerpers. Dat ze dan maar helemaal weg blijven uit het Europees parlement.”

ExxonMobil was opgeroepen om te getuigen in een hoorzitting van de PETI en Milieu commissies, maar weigerde dat. Toen vertegenwoordigers van Monsanto een vergelijkbare invitatie weigerden vroegen én kregen we ook dat hun toegangsbadges werden ingetrokken en we vragen nu dus hetzelfde voor ExxonMobil.   

ExxonMobil weigerde specifiek deel te nemen aan een hoorzitting over ‘Climate Change Denial’ of klimaatscepticisme, met als aanleiding de nog lopende rechtszaken in de VS, waarvan de eerste teruggaat tot 2015, en waarbij ExxonMobil wordt beschuldigd van het frauderen ten aanzien van investeerders door foutieve informatie te verspreiden over hun winstgevendheid door klimaatbeleid. Andere rechtszaken gaan dan weer over hoe ExxonMobil al sinds de jaren tachtig zeer goed wist wat de effecten van het verbranden van fossiele brandstoffen zijn voor het klimaat en heel actief deze feiten verdoezelde.

De hoorzitting werd georganiseerd door het Europees parlement als reactie op een petitie van de organisatie Food and Water Europe, mede getekend door 732 individuen. De Europese Commissie weigerde iets te doen met deze petitie en dus nam het EP die taak op zich door ExxonMobil te vragen zich publiekelijk te komen verdedigen. ExxonMobil verschuilde zich achter de rechtszaken door te stellen dat “publiek commentaar", die juridische procedures zouden kunnen hinderen.

Staes: “Een belachelijk argument omdat Exxon een hele website heeft gewijd aan het ontkennen van hun klimaatscepticisme en het verzwijgen van informatie. Bovendien heeft het wél deelgenomen, samen met andere fossiele bedrijven, aan events in het Europees parlement  om daar te pleiten of moeten we zeggen lobbyen voor de ‘competitiviteit van de Europese olie-sector  (zie hier en hier voor voorbeelden), of door een EU Energie Top op 5 maart te sponsoren. Dit zijn dus de concrete voorbeelden van hoe oliebedrijven efficiënt klimaatbeleid weten te dwarsbomen. Sinds de processen in 2015 begonnen, spendeerde ExxonMobil op zijn minst 11,5 miljoen euro aan het belobbyen van Europese instellingen, volgens hun eigen aangiften op het EU Transparency Register. Dat is in het licht van de urgentie van het klimaatprobleem een pure schande en het moet stoppen.”  

Er zijn concrete aanwijzingen dat ExxonMobil nog steeds organisaties en mogelijk politici sponsort die klimaatverandering in twijfel trekken. Ze verzetten zich tegen ambitieus beleid voor hernieuwbare energie en proberen Europese klimaatdoelstellingen af te zwakken. “In de brief maakt ExxonMobil duidelijk dat ze van plan zijn om bilaterale ontmoetingen met Europese parlementsleden te hebben. Daarom moeten hun badges worden ingetrokken tot dat ze zich bereid verklaren om alsnog voor de parlementaire commissie te verschijnen,” aldus Staes.

De brief kunt u hier lezen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?