Persberichten

AA
Europese dereguleringsagenda ondanks Timmermans' rookgordijn van woorden

Eurocommissaris Timmermans zei vanmiddag bij de voorstelling van het Werkprogramma 2015 van de Europese Commissie dat hij wil luisteren naar en rekening houden met de luide kritiek vanuit het Europees parlement en daarbuiten op zijn voornemen om verschillende duurzame wetgevende initiatieven de nek om te draaien. Zo staat in het ontwerp van het werkprogramma een lange lijst met te schrappen wetgevende initiatieven, waaronder voorstellen voor een betere luchtkwaliteit en de circulaire economie. Europees parlementslid Bart Staes: "De heer Timmermans zei vanmiddag met veel woorden, die werkten als een rookgordijn, dat hij dit soort voorstellen niet wil schrappen, maar verbeteren. Het centrale punt blijft dat hij 'better regulation' blijkbaar interpreteert als deregulering."

De druk van de Groenen en ngo’s heeft mogelijk enig effect gehad, als het gaat om de voorstellen rond de circulaire economie. Tot het laatste moment heeft de Commissie gepoogd deze belangrijke wetgeving terug te trekken. Maar nu kondigt Timmermans aan dat ze wordt vervangen door een nieuw en - uiteraard - "beter voorstel". Staes: "Het klinkt mij behoorlijk omslachtig en ongeloofwaardig in de oren. Jarenlang studiewerk en uitvoerige analyses van de vorige Europese Commissie moeten nu weer opnieuw worden bekeken, waardoor er opnieuw veel kostbare tijd verloren gaat. In plaats van keihard te vechten voor het algemeen Europese belang, getuigt de Nederlandse sociaaldemocraat van een onverantwoordelijke ideologische agenda. Dit ondanks de ernstige staat van onze economie én de sociale en ecologische toestand in Europa."

Staes. “De vraag is dus of het winst is dat de Europese Commissie zegt door te willen gaan met dit voorstel. De circulaire economie is één van dé pistes om Europa op een duurzame koers te krijgen. Alleen al overwegen om zoiets af te schaffen wijst op een ideologische verblinding om toch vooral 'vervuilende' lobby's tegemoet te komen en geheel in conflict met het algemene Europese belang. Ons afval is immers een goudmijn. Grondstoffen zijn schaars en dus is het van belang dat we Europees aan de slag gaan om afval te beperken en vervolgens vooral te hergebruiken. Dat levert innovatie op en volgens de berekeningen van de Europese Commissie zélf honderdduizenden duurzame jobs."

Rondom de voorstellen Luchtkwaliteit liet Timmermans een rookgordijn ontstaan. Staes: “In zijn speech in het Parlement zei hij dat Luchtkwaliteit doorgang kon vinden, maar in het vandaag gepresenteerde werkprogramma staat nog steeds dat het wordt opgenomen in het klimaat- en energiepakket, dat pas in 2016 op de wetgevende tafels van de Raad van Ministers en het EP terechtkomt. Dat is kostbaar tijdverlies. Schone lucht trekt zich niks aan van grenzen. Het is bij uitstek een onderwerp dat Europees aangepakt moet worden. Blijkbaar zijn meer dan 100.000 doden per jaar en enorme kosten voor de volksgezondheid, onvoldoende argumenten voor Timmermans. Hoe cynisch wil je het hebben?”

Positief is de aankondiging van de aanpak van belastingconcurrentie. Staes: "De aanpak van belastingontwijking is voor ons een van de prioriteiten van de EU op dit moment. Een actieplan om ervoor te zorgen dat belasting betaald wordt in het land waar de winst gemaakt wordt, is een welkome aankondiging. Maar het automatisch uitwisselen van tax rulings tussen belastingdiensten is onvoldoende. Meer transparantie is nodig zodat parlementen en het publiek erop kunnen toezien dat multinationals voldoende belasting betalen.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?