Persberichten

AA
Europese deal met tabaksgigant Philip Morris gaat niet door!

De Europese commissie maakte vandaag bekend dat de sinds 2004 lopende overeenkomst van de EU met tabaksgigant Philip Morris International (PMI) niet zal worden voortgezet. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) die het dossier al jaren volgt, reageert zeer verheugd: “Een uitermate wijs besluit van commissaris Georgieva. Een kwestie van gezond verstand.” 

Staes was een van de leidende parlementsleden die tegen dit PMI-akkoord streed. Dit voorjaar initieerde hij een resolutie (1) die werd gesteund door een meerderheid van het Europees parlement (2): “Dit is een belangrijk politiek signaal. We snijden hiermee ook het intense gelobby van PMI de pas af. Gelukkig, want de EU moet geen overbodige deals sluiten met bedrijven die zorgen voor jaarlijks 700.000 sterfgevallen in de EU.”

Staes: “Dit akkoord had misschien nog enige grond in 2004, maar is intussen achterhaald door nieuwe voorzieningen in de in 2014 goedgekeurde EU tabaksrichtlijn én ook door de internationale Kaderconventie voor Tabakscontrole van de Wereldgezondheidsorganisatie (FCTC protocol van de WHO). Deze Conventie zegt letterlijk dat dergelijke akkoorden met de tabaksindustrie niet alleen in strijd zijn met het doel van de conventie, maar ook de efficiënte en onafhankelijke, internationale controle op smokkel in de weg kan staan. De Europese lidstaten ratificeerden dat FCTC protocol in februari en het zou dus mogelijk dit jaar al de benodigde minimaal 40 ratificerende partnerlanden verzameld hebben.”

Staes: 'Hoe je het draait of keert, er bestonden ook ernstige twijfels over de doeltreffendheid van het bestaande PMI-akkoord, dat de illegale handel in sigaretten volgens sommigen zou terugdringen. Er zijn geen data die dat verband aantonen. We weten intussen dat de enorme export van sigaretten uit de Verenigde Staten via de haven van Antwerpen vanaf het jaar 2000 op amper een jaar tijd met een miljard afnam! Die export bedroeg in 2001 nog maar een tiende van wat die in 1997 was geweest. De daling was dus logischerwijs geen gevolg van dat fameuze PMI-akkoord uit 2004, maar een direct gevolg van juridisch onderzoek door de Europese antifraudedienst OLAF en een rechtszaak tegen PMI als gevolg daarvan. Veel van de via Antwerpen geïmporteerde sigaretten belandden uiteindelijk in illegale verkoopcircuits.'

 


(1) De resolutie die is goedgekeurd op 9 maart 2016

(2) Een grote meerderheid van de Europese parlementsleden vond dat het intussen controversiële akkoord met tabaksgigant Philip Morris International (PMI) niet vernieuwd, noch verlengd moet worden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?