Persberichten

AA
Europese Commissie versoepelt GGO-besluitvorming onder druk van TTIP-onderhandelingen

De Europese Commissie presenteerde vandaag het lang verwachte voorstel om de goedkeuringsprocedure voor voedsel en diervoeder van genetisch gemodificeerde oorsprong in Europa te versoepelen. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "De wortel die men de lidstaten nu voorhoudt is dat ze GGO-producten van hun grondgebied kunnen weigeren volgens dezelfde redenering als de opt-out regeling voor de teelt van GGO's. Dit is woordbreuk van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die vorig jaar beloofde het Europese besluitvormingsproces te democratiseren. Versoepelen is niet hetzelfde als democratiseren. "  

 

Staes: "Steeds opnieuw zien we dat de Europese Commissie de weg bewandelt om het op de markt komen van GGO's te vergemakkelijken en de Europese lidstaten uit elkaar te spelen. Precies het omgekeerde van wat de Commissie zou moeten doen volgens Europese logica. Waar het om ging - dat is althans ook wat Juncker heeft gezegd - is dat het democratisch onverteerbaar is dat de Europese Commissie een beslissing pro-GGO's neemt, tegen een meerderheid van het Europees parlement en de Raad van ministers in."   

Staes: "Het is dan ook ronduit cynisch dat de Commissie van plan is om komende week maar liefst 17 nieuwe goedkeuringen voor de invoer van GGO's te geven. Dit terwijl de Commissie zélf toegeeft dat het huidige autorisatieproces niet deugt. Europese instellingen zouden de bezorgdheden van burgers moeten laten prevaleren boven de eisen van machtige biotechnologische bedrijven."    

Staes: "Vele jaren al stond de Europese Commissie onder druk van juridische procedures van biotech-multinationals die gefrustreerd waren over het feit dat er in de EU slechts een minderheid van de lidstaten de GGO-technologie in de landbouw wil toelaten. Zeggen dat ieder voor zich mag beslissen is een verkeerd antwoord op een grensoverschrijdende Europese kwestie."

Staes: "Lidstaten mogen 'beredeneerde en overtuigende redenen' aandragen om hun weigering te rechtvaardigen, maar die mogen niet gelinkt worden aan milieu- of gezondheidsredenen. Het is volstrekt onduidelijk welke redenen de lidstaten dan wél mogen aandragen, zonder juridisch aangeklaagd te worden wegens het verstoren van de handel op de Europese interne markt. Of verwacht de Europese Commissie dat de Fransen weer grenscontroles gaan beginnen om GGO-importen die via de Antwerpse haven uit de VS binnenkomen van hun grondgebied te houden? Ook volgens internationale handelsregels van WTO zou dit wel eens zeer moeilijk kunnen blijken."  

Staes wijst ook op het verband tussen wat nu gebeurt en de lopende onderhandelingen rond het EU-VS vrijhandelsverdrag TTIP: "We hebben het chilling effect reeds gezien in andere voedselgerelateerde dossiers, zoals het klonen van dieren, waar de Europese Commissie de ambities afzwakte. Gisteren wond Bob Young, als Deputy Executive Director van het American Farm Bureau Federation de belangrijkste lobbyist van de Amerikaanse agro-businesses er géén doekjes om, toen hij in Brussel zei dat "geografische indicatoren voor landbouwproducten en GGO's absolute red lines zijn voor de Amerikanen." Met andere woorden: Europeanen slik wat de Amerikaanse agrobusiness u wil voorschotelen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?