Persberichten

AA
Europese Commissie steekt kop in het zand. Totaal onverantwoorde voorstellen inzake klimaat- en energiebeleid

"Een klap in het gezicht voor de groene economie. Fossiele bedrijven kunnen tevreden zijn," zo reageert Groen Europarlementslid Bart Staes naar aanleiding van de voorstellen van de Europese Commissie voor het toekomstige klimaat- en energiebeleid die vandaag gepresenteerd werden. Groen stelt vast dat de Commissie en Raad van Ministers steeds vaker hun oren laten hangen naar de gevestigde orde van fossiele industrie waardoor groene innovaties en efficiënte technologieën moeilijk van de grond komen.

Staes: "De Europese Commissie laat vandaag haar politieke kleur zien: rechts conservatief. Ze kiest voor een renaissance van olie, schaliegas en kernenergie in plaats dat de weg wordt vrijgemaakt voor de nieuwe, groene industriële revolutie die nodig is om onze economie toekomstbestendig te maken. Zo’n economie zorgt ook voor vele jobs. Met deze conservatieve voorstellen is dat niet het geval."

De gepresenteerde voorstellen schieten op alle fronten tekort. Het bestaande Europese klimaat- en duurzame energiebeleid zal tot stilstand komen. De voorstellen worden gedicteerd door de fossiele industrie.

De voorbeelden zijn talrijk:
- Het streefdoel van 27% duurzame energie in 2030 is een lachertje: niet-bindend en niet meer dan business-as-usual. Met een bindende norm van 30 procent hadden we 500.000 nieuwe jobs kunnen creëren.
- Energiebedrijven kunnen doorgaan met zoveel mogelijk energie verkopen omdat verplichtingen voor energiebesparing uitblijven. En nochtans is iedere eenheid niet gebruikte energie een goede eenheid!
- Schaliegas wordt bevoordeeld omdat bestaande milieuwetgeving niet van toepassing is op schaliegasboringen. Er komen nu alleen niet-bindende aanbevelingen.

Ook op klimaatgebied doet de Commissie een stap terug en schroeft in haar voorstel ambities terug. De CO2-markt blijft daardoor tot ver na 2030 overspoeld met een overschot aan uitstootrechten. Het voorgestelde doel van veertig procent minder uitstoot is voor Groen al ondermaats (wij pleiten voor -60 %), maar door het overschot aan CO2-uitstootrechten zal de facto de uitstoot met slechts 33 procent verminderen. "Dat is veel te weinig om klimaatverandering tegen te gaan en onvoldoende om innovatie te stimuleren," aldus Staes. "De Commissie zadelt toekomstige generaties op met grote problemen."

Gelukkig is dit nog maar een witboek. De nieuwe Europese Commissie zal met concrete wetsvoorstellen moeten komen. Nu is het woord aan de burger: zorg voor een nieuw Europees Parlement met veel Parlementsleden die wel kiezen voor een duurzaam, groen en toekomstgericht Europa dat in 2050 koolstofarm is en niet langer afhankelijk van de invoer van energie uit Rusland of het Midden-Oosten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?