Persberichten

AA
Europese Commissie opent diepgaand onderzoek naar het belastingsverleden van Inter IKEA in Nederland

 

Eurocommissaris Margrete Vestager kondigde vandaag een onderzoek aan naar de belastingpraktijken van IKEA in Nederland. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen reageert: “We verwelkomen het initiatief van Commissaris Vestager en we zijn trots op het feit dat een onderzoek van de Groene fractie uit 2016 heeft geleid tot de aankondiging van vandaag. Samen met 10 andere groene collega's stuurde ik de Commissaris op 12 februari 2016 een brief met de vraag een dergelijk onderzoek op te starten. ”

Het onderzoek spitst zich toe op de twee belastingdeals in Nederland die gelinkt zijn aan Inter IKEA Holding, één van de twee groepen die IKEA runnen. De tweede groep heet IKEA Systems. “Men zal kijken of de jaarlijkse licentievergoedingen die door IKEA Systems aan Inter IKEA Holding betaald zijn correct zijn, en of de prijs al dan niet overeenkomt met de huidige economische activiteiten,” legt Staes uit.

“Het wordt geschat dat IKEA tussen 2009 en 2014, door middel van financiële constructies, €1 miljard minder belastingen betaald heeft dan wat het zou moeten betalen. Dat is geld die in scholen, ziekenhuizen, transport of infrastructuur geïnvesteerd had kunnen worden,” gaat Staes verder.

“In deze is het dus goed dat dit onderzocht wordt, maar we hopen dat Commissaris Vestager het onderzoek breder voert. We moeten ook kijken naar andere Europese landen die teveel belastingvoordelen aan grote bedrijven toekennen zoals België of Luxemburg. Dat zijn landen die eigenlijk onder de noemer belastingparadijs vallen,” zegt Staes. “IKEA is een klassiek voorbeeld geworden van hoe je met financiële constructies en franchises in verschillende landen veel belastingen kan ontwijken. Aan dergelijke praktijken moet een einde komen en dat kunnen we enkel over de grenzen heen echt aanpakken.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?