Persberichten

AA
Europese Commissie durft het niet aan om CO2-uitstoot van auto’s in te perken

 

“Terwijl de Europese Commissie claimt koploper te zijn in klimaatbeleid, komt het met een ambitieloos voorstel om de CO2-uitstoot van auto’s en busjes terug te dringen.” Groen Europarlementslid Bart Staes is zeer teleurgesteld over het voorstel dat de Europese Commissie woensdag publiceerde.     


Het voorstel werd naar verluidt de afgelopen dagen nog verder afgezwakt door de Duitse auto-industrie. “Uitgerekend in een week waarin Duitsland gastland is voor de klimaattop.” Met ambitieuze doelen kan de transportsector een goede stap zetten om te helpen om het Parijs-akkoord te halen. “Maar deze zwakke standaarden maken het juist moeilijker voor lidstaten om hun nationale doelen te halen.”


In de voorstellen staat een reductiedoelstelling van 15 procent voor 2025 en van 30 procent voor 2030. Dat is bij lange na niet genoeg om onze eigen klimaatwetgeving te volgen. Staes: “Om het Parijs-akkoord na te leven is een verdubbeling van deze doelstelling een absoluut minimum.”


Staes mist in de voorstellen een echte stimulans om over te stappen op elektrisch rijden. Staes: “Ik wil een ambitieus signaal voor de auto-industrie dat een snelle shift naar elektrische voertuigen noodzakelijk is. Dat is dit niet, integendeel, dit gaat er alleen voor zorgen dat de Europese auto-industrie op de langere termijn alleen maar meer achterop loopt.”   


Hiernaast wordt geen voorstel voor testen-op-de weg gedaan, een essentiële tool om de altijd groeiende kloof tussen uitstoot in de echte wereld en en op papier uit laboratoriatests tegen te gaan. “We hebben in dieselgate gezien dat de testen in een laboratoruim absoluut niet voldoet.”       


Staes: “Al bij al is dit een heel teleurstellend voorstel, het Europees Parlement en de lidstaten moeten er alles aan doen om de voorstellen aan te scherpen. Anders loopt niet alleen de strijd tegen klimaatverandering achterop, maar ook de Europese auto-industrie zelf.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?