Persberichten

AA
Europese civiele samenleving schiet te hulp in strijd tegen glyfosaat

Een nieuw hoofdstuk in de strijd om het giftige chemische middel glyfosaat te verbieden begint vandaag. Een groep ngo’s en milieuverenigingen waaronder Greenpeace, PAN en Friends of the Earth, lanceren een Europees Burgerinitiatief om het gebruik van glyfosaat in Europa te verbieden. Voor Bart Staes, Groen Europarlementslid, komt deze petitie geen dag te vroeg: “Dit wordt ongetwijfeld een succes en het kan de Europese Commissie alleen maar stimuleren om onze volksgezondheid beter te beschermen.”

De vergunning voor het gebruik van glyfosaat is omstreden en kreeg in juni 2016 na een intensieve campagne door de Groenen een voorlopige verlenging van slechts 18 maanden van de Europese Commissie (in plaats van de eerst voorgestelde 15 jaar). De Groenen juichen dit burgerinitiatief toe als voorbeeld van een gezonde democratische werking. Staes: “Het is goed om te zien dat zoveel Europese organisaties zich verzetten tegen het gebruik van glyfosaat. Dit burgerinitiatief zal een stem geven aan zij die zich al bewust zijn van de schadelijke effecten van glyfosaat en tegelijk vele anderen informeren over de impact van deze stof op onze leefomgeving en gezondheid ”.

Om effect te hebben moet een burgerinitiatief binnen één jaar 1 miljoen handtekeningen verzamelen uit minimaal 7 lidstaten. Per lidstaat is een minimum aantal geregistreerde handtekeningen nodig gebaseerd op het aantal zetels in het Europees Parlement. Voor België zijn er dat 15.750.

Via dit burgerinitiatief zullen burgers uit de hele unie hun opinie kunnen geven over dit dossier. Naast het verbod op glyfosaathoudende onkruidverdelgers als RoundUp en het aan banden leggen van pesticidegebruik in Europa, is Staes vooral blij met de tweede eis van het burgerinitiatief: “Via een herziening van de toelatingsprocedure van actieve stoffen in pesticiden kunnen we in de toekomst garanderen dat de wetenschappelijke evaluaties uitsluitend gebaseerd zijn op gepubliceerde studies”.

Een jaar geleden publiceerden de groenen een overzicht van 7 redenen waarom de EU best glyfosaat zou verbieden: naast schadelijke effecten voor de gezondheid en ecosystemen, bestaan er ook problemen met betrekking tot transparantie in de Europese vergunningprocedure. Staes en drie groene collega’s zijn reeds enkele maanden in een juridische strijd met EFSA verwikkeld, voor volledige toegang tot al de wetenschappelijke gegevens waarop die instantie een oordeel velt. 

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?