Persberichten

AA
Europese begroting: Groenen stemmen tegen megalomanie

In de stemmingen over de begroting 2017 en de meerjarenplanning stemde de groene fractie tegen verschillende nieuwe begrotingsposten. Europees parlementslid Bart Staes: “Positief is het besluit om de vergoeding voor ex-eurocommissarissen gedeeltelijk te bevriezen. In het licht van de recente schandalen rond Kroes en Barroso is duidelijk dat de procedure van ethische beoordelingen en de Gedragscode van de Europese Commissie bijgestuurd moeten worden. Het Europees parlement gebruikt hier terecht zijn macht om de Commissie in de goede richting te duwen.”  

Het Europees parlement stemde in meerderheid ook voor meer geld voor programma’s als LIFE, Erasmus en de implementatie van het Klimaatakkoord van Parijs. “Allemaal positieve zaken die die Europese burgers ten goede komen.”

Maar het Europees Parlement stemde woensdag helaas ook in met het voorstel om meer personeel in dienst te nemen, waaronder 35 gewapende veiligheidsagenten voor onder meer Europese scholen en VIP's in het Europarlement. Ook krijgen alle Europese politieke fracties 76 extra medewerkers.

Staes vindt dit onzinnige en verspillende voorstellen en stemde daarom tegen: “We weten dat Europeanen zich grote zorgen maken over de kosten van de Europese Unie en toch besluiten de grote politieke partijen om zichzelf meer medewerkers toe te bedelen. Zij dragen zo bij aan nog meer wantrouwen tegen de Europese Unie”.

Ook over het voorstel om Europese gewapende bewakers in dienst te nemen valt bij Staes niet in goede aarde: “Zo'n maatregel is puur symbolisch, zonder concreet effect. We zouden ons beter méér zorgen maken over en beleid maken rond de veiligheid van alle Europeanen en dan bedoel ik vooral sociaaleconomisch en inzake gezondheid.”

De voorstellen voor meer personeel werden gebundeld tot een pakket en gekoppeld aan de lopende afspraak dat alle EU-instellingen de komende vijf jaar ieder jaar één procent inkrimpen. Over dit pakket werd niet hoofdelijk gestemd, waardoor niet exact duidelijk is welke Europarlementsleden voor of tegen stemden.

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?