Persberichten

AA
Europees vluchtelingenbeleid: solidariteit ja...als het anderen betreft ?!

 

Deze week sloot Frankrijk haar grenzen met Italië. We lezen  over schrijnende situaties bij Calais.  Griekenland maakte bekend dat er dit jaar al 46.000 vluchtelingen zijn binnengekomen en we kennen het drama achter de verdronken Syriër die op Texel aanspoelde. Dat het vluchtelingenbeleid herzien moet worden is helder, maar tot teleurstelling van Europees Parlementslid voor Groen Bart Staes werd tussen Europese staatshoofden en regeringsleiders afgelopen nacht afgesproken om slechts op vrijwillige basis vluchtelingen op te vangen en geen quota op te leggen. Staes: “Solidariteit ja, maar alleen als het een zaak voor anderen is! Met die ingesteldheid mogen we binnen x aantal jaar de EU boeken dichtdoen!”

Staes: “Renzi heeft overschot van gelijk als hij stelt dat dit niet de basisgedachte van Europa is. Of het nu gaat om het migratieprobleem of de Griekse crisis, telkens opnieuw zien we een gebrek aan politiek leiderschap. Onze Europese elite schuift, naar mijn aanvoelen onder invloed van opkomend extreem rechts en populistische haatzaaierij, de hete aardappel door waardoor de problemen nog erger worden. In feite oogsten we wat ze al jaren zaaien.” 

Amnesty International berichtte nog voor het bijeenkomen van de staats- en regeringsleiders dat er meer dan 60 000 vluchtelingen strandden op Griekse eilanden. Staes: “Dit is meer dan aanvankelijk gedacht en Amnesty toont ook aan dat deze mensen, die nochtans vluchten uit de hel op zoek naar een betere wereld, in schrijnende mensonterende omstandigheden opgevangen worden. Mijn hart bloedt daarvan. 

Staes: "Het is verschrikkelijk. Misschien moeten we de staats- en regeringsleiders een weekje laten logeren in de Griekse of Italiaanse kampen, zodat ze nadien met wat meer politieke moed en menselijkheid hun publieke opinie durven trotseren en overtuigen.  Wat voor ijspegels moeten die staats- en regeringsleiders wel niet zijn. Ze hebben volledig alle voeling met de realiteit verloren. "

Staes: “Het moet dan ook gedaan zijn met dit soort “cherry-picking” van de lidstaten! Het zijn voornamelijk Oost-Europese en Baltische lidstaten die tegen verplichte quota zijn. Net die landen halen wel  het meest profijt  uit de Europese Structuur- en Cohesiefondsen. Ik ben blij te horen dat ook België dit free-riders gedrag veroordeeld. Alleen als we echt solidair samenwerken, kunnen we van Europa en de wereld leefbaar maken voor iedereen. Of ‘are some men more equal than others’?” 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?