Persberichten

AA
Europees Parlement: vluchtelingen helpen is niet strafbaar


De Europese Commissie moet dringend met richtlijnen komen die glashelder maken dat het helpen van vluchtelingen of migranten niet strafbaar gesteld mag worden, in geen enkele Europese lidstaat. Dat is de kern van een resolutie die een ruime meerderheid van het Europees parlement vandaag goedkeurde. “Mensen in nood helpen is een morele plicht van ons allemaal en die moraliteit is de essentie van de Europese Unie,” aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Volgens de huidige Europese regels is het helpen van mensen die de EU irregulier zijn binnengekomen, zich hier verplaatsen en of verblijven, alleen strafbaar als degene die helpt daar persoonlijk financieel beter van wordt. Wat niet strafbaar is, is het helpen zonder financieel gewin van iemand zonder verblijfsrecht. Dat staat ook heel duidelijk in het VN-protocol tegen mensensmokkel. Het Europarlement wil nu dat de Europese Commissie ervoor zorgt dat de EU-landen zich ook aan deze Europese afspraken gaan houden.

Dat is volgens Staes meer dan alleen maar van symbolisch belang, nu extreemrechtse en populistisch-nationalistische partijen in enkele lidstaten direct of indirect het migratiebeleid sturen. "Bij ons maakt een partij als de N-VA het al te bont door burgers te criminaliseren die in Brussel dakloze vluchtelingen of migranten aan een bed willen helpen. Dat is niet allen immoreel, maar ook juridisch niet correct."   

Staes: “Als een Deense automobilist een Syrische familie met kleine kinderen langs de snelweg ziet stappen, dan is het gewoon menselijk om hen een lift te geven. En als Spaanse brandweermannen bij de Griekse eilanden mensen redden van de verdrinkingsdood, dan verdienen zij applaus. Maar zij werden voor hun goede daden voor de rechter gesleept. Hetzelfde voor NGO’s die in de Middellandse zee kinderen, vrouwen en mannen van de verdrinkingsdood redden.”

Het debat over het helpen van vluchtelingen/mensen zonder verblijfsrecht is recent opgelaaid met de taferelen op de Middellandse Zee. Meerdere Europese landen weigeren boten van hulporganisaties de toegang tot de haven. Op Malta ligt de Sea Watch te wachten tot ze toestemming krijgt om uit te varen. Het schip de Aquarius ligt in Marseille in de haven omdat het zich niet meer in Italië mocht bevoorraden. Er zijn momenteel nog nauwelijks reddingsschepen actief op de Middellandse zee. En dat terwijl de wet in Italië helder is: humanitaire hulp is niet strafbaar.
“Veel EU-landen maken in eigen land een onderscheid tussen hulp en uitbuiting, maar dat onderscheid lijken ze uit het oog te hebben verloren als het gaat om reddingsacties op de Middellandse Zee,” aldus Staes. De regeringsleiders schreven recent op de laatste Europese Top, nog nadrukkelijk op dat alle schepen die op de Middellandse zee opereren de geldende wetten moeten respecteren en de werkzaamheden van de Libische kustwacht niet in de weg moeten zitten.

Staes: “Natuurlijk moeten alle schepen op zee de wet volgen. Maar waarom moet dat worden benadrukt? Volgen de hulporganisaties niet juist alle wetten door respect te tonen voor de wetten van de zee waarin een principe heel helder is: een drenkeling moet gered worden? EU-lidstaten moeten zich ook aan de wet houden en ervoor zorgen dat mensen zonder verblijfsdocumenten helpen uit humanitaire overwegingen niet strafbaar is.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?