Persberichten

AA
Europees klimaatdebat: dynamiek van de straat leeft in plenaire vergaderzaal Europarlement


Woensdagochtend namen de Europarlementariërs van alle fracties het woord tijdens een  klimaatdebat in het Europarlement. Op uitnodiging van de Europese Groenen zaten scholieren die verspreid over Europa actief zijn in klimaatstakingen op de tribune. Er staat heel wat op het spel. Donderdag stemt het Europarlement over het voorstel van de Groenen om de Europese CO2-reductiedoelstellingen voor 2030 te verhogen van minimum 40% naar minstens minimum 55%.

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen zat in de zaal: “Al dertig jaar strijden we als Groenen, niet alleen in België, maar ook in Europa voor een goed en eerlijk klimaatbeleid. Dat is altijd moeizaam gegaan. Maar na de enorme positieve werking van het Parijsakkoord lijkt er nu een volgende omslag aan te komen. En dat is te danken aan alle publieke druk die aan het ontstaan is. Het is de enige manier om voldoende politici tegen de gevestigde fossiele belangen in te laten gaan en echte verandering teweeg te brengen.”

“Overal in Europa zien we grote klimaatmarsen,”
vervolgt Staes. "Het afgelopen weekend gingen ondanks het slechte weer in Amsterdam 40.000 mensen de straat op. In Brussel kwamen al twee keer meer dan 70.000 mensen op de been. Aanstaande vrijdag maken we ons op voor een internationale actiedag. “Het zijn voorbeelden die aantonen hoe belangrijk Europeanen serieuze politieke klimaatactie vinden. En dan heb ik het nog niet eens over de eisen die de stakende scholieren op tafel leggen. Een ontwikkeling die misschien nog wel meer hoop geeft.  Het toont namelijk de wereld van morgen.”

Staes: "Elke week groeit de beweging en komen meer studenten op straat omdat ze vinden dat er te weinig actie ondernomen wordt door de Europese Unie en de lidstaten. Het debat dat vandaag plaatsvond, is op zich een goed signaal. Helaas blijft de discussie te veel hangen in de klimaatstrategie voor 2050 terwijl de eis van veel Europese burgers simpel is: Actie nu, vandaag en niet morgen. Met name de jongeren zijn het beu dat politici enkel mooie woorden bieden maar geen concrete daden. Deze eisen zijn gebaseerd op wat de wetenschap ons zegt: de komende 12 jaar moeten we de uitstoot met minstens de helft terugdringen."

“De tijd van verschuilen achter smoesjes is voorbij. We weten wat voor beleid nodig is. Kolen uitfaseren, bedrijven mee laten betalen, de veestapel inkrimpen, overstappen van vliegtuig naar trein, investeringen grondig vergroenen, enzovoorts. De Unie en de lidstaten moeten hun investeringsportefeuilles vergroenen en de steun aan fossiele brandstofprojecten uitfaseren. Er moeten concrete emissiereducties klaarliggen voor de volgende VN-klimaattop in september. Investeren in nieuwe, groene technologie, dat is een investering die écht rendabel is. Wat ontbreekt, is politieke wil. Daarmee bedoel ik ook dat de conservatieve europarlementsleden moeten stoppen met de belangen van de grote lobby's uit de financiële, brandstof- en autoindustrie voorop te stellen in vergelijking met de noden van zowel de burgers als het milieu. Daarom is het zo belangrijk om elke mogelijkheid aan te grijpen om de plenaire vergaderzaal in het Europees Parlement zo goed mogelijk bewust te maken van de dynamiek die gaande is op de Europese straten. Zeker aan de vooravond van een belangrijke klimaatstemming zoals morgen donderdag,” aldus Staes.

Praktische informatie

De stemming over de Europese lange termijn-klimaatstrategie vindt donderdagmiddag rond 13 uur plaats.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?