Persberichten

AA
Europa zegt opnieuw in meerderheid ‘nee’ tegen GGO’s

Precies één week nadat de milieucommissie van het Europees Parlement neen zei tegen de import van een reeks genetisch gewijzigde maïssoorten van Syngenta (bedoeld voor gebruik in voeding en veevoeders) was er vanmiddag ook een meerderheid van de experten van de 28 lidstaten tegen de door de Europese Commissie voorgestelde vergunningen voor een hele reeks GGO’s. Het ging met name om vergunningen voor de teelt van drie GGO-mais soorten en de import van een dozijn andere GGO’s (1).    

Bart Staes, Groen Europarlementslid, reageert tevreden: “Nadat voor een zesde keer op een jaar tijd een meerderheid van het Parlement de Europese Commissie terugfloot, blijkt opnieuw dat een duidelijke meerderheid van de lidstaten deze technologie niet op hun akkers wil noch wil importeren. Ik hoop dat ze stilaan het signaal hebben begrepen, al zeker niet omdat er alternatieve zijn. De Monsanto Papers toonden nog maar eens aan hoe agrochemische bedrijven Monsanto ons collectief belazeren en niet alleen genetisch materiaal maar ook de wetenschap zelf manipuleren. Niet voor niets riep vandaag ook de koepel van organisaties voor biologische landbouw IFOAM op om de voorstellen terug te trekken. De Europese Unie is bezig met hervormingsagenda van het gemeenschappelijke landbouwbeleid. Dat is de kans voor Europa:   ”

Het voorstel van de Europese Commissie dat vandaag geen toestemming kreeg van voldoende experten van de lidstaten, gaat over de toelating van 20 nieuwe soorten. Slechts enkele werden reeds door EFSA onderzocht, de meeste zijn nog niet eens ontwikkeld (2).

Staes: “Hen nu al groen licht geven, nog voor ze bestaan, zou wel heel onverantwoordelijk zijn en een volledige omkering van het Europese voorzorgsprincipe. Zelfs EFSA bekritiseert het gebrek aan concrete, wetenschappelijke gegevens. Dit terwijl er sowieso al serieuze tekortkomingen in de risico-analyses bestaan. Zolang niet alle wetenschappelijke informatie beschikbaar is, mogen we dit soort aanvragen niet goedkeuren.”

1) Een overzicht van enkele stemmingen van vandaag over de teelt van GG-mais op Europese bodem, inclusief de stemverhoudingen uitgedrukt in percentages (zoals verdeeld tussen de lidstaten):  

Cultivation maize MON 810 (MON-00810-6)

In favor: CZ, EE, ES, NL, RO, FI, SV, UK 8 EM, 34,45 %
Abstention: BE, DE, HR, MT, PT, SK 6 EM, 22,26 %
Against: BG, DK, IE, EL, FR, CY, LV, LU, HU, AT, PL, SL, IT, LT 14 EM, 43,29 %

• Cultivation maize 1507 (DAS-01507-1)

In favor: EE, ES, NL, RO, FI, UK 6 EM, 30,45 %
Abstention: BE, CZ, DE, HR, MT, SK 6 EM, 22,28 %
Against: BG, DK, IE, EL, FR, CY, LV, LU, HU, AT, PL, SL, SV, IT, LT, PT 16 EM, 47,27 %

• Cultivation maize Bt 11 (SYN-BT011-1)

In favor:  EE, ES, NL, RO, FI, UK 6 EM, 30,45 %
Abstention: BE, CZ, DE, HR, MT, SK 6 EM, 22,28 %
Against: BG, DK, IE, EL, FR, CY, LV, LU, HU, AT, PL, SL, SV, IT, LT, PT 16 EM, 47,27 %

•maize Bt11 x 59122 x MIR604 x 1507 x GA21 for feed and food and subcombinations

In favor: BE, CZ, DK, IE, ES, NL, RO, FI, SV, UK, EE 11 EM, 38,69%
Abstention: DE, HR, 2 EM, 16,88 %
Against: BG, EL, FR, CY, LV, LU, HU, MT, AT, PL, PT, SL, SK, LV, 15 EM, 44,43 %

 

2) Lees verdere details over dit dossier in: “Europese Commissie maakt science fiction wetgeving

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?