Persberichten

AA
EU wil ondoordachte financiële injecties voor de wapenindustrie


De Commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) van het Europees parlement steunde vandaag de plannen waarbij de Europese Unie financiële steun zou bieden aan de wapenindustrie voor het ontwikkelen van nieuwe wapens. “Dat is om verschillende redenen een domme en niet-efficiënte beslissing; en onze fractie steunde dit niet,” aldus Bart Staes (Europarlementslid Groen).



Het voorstel voorziet een investering van €500 miljoen voor de wapenindustrie uit het Europees budget voor 2019 en 2020. “De plannen van de Commissie die vandaag door een meerderheid werden gesteund, zullen weinig uithalen om de bestaande inefficiëntie inzake defensieopdrachten in de EU te bestrijden,” voegt Staes toe.

Een meerderheid van de Parlementsleden die in de (ITRE) zetelen stemden vandaag voor het zogeheten ‘European Defence Industry Development Programme’ (EDIDP). De subsidie zou een katalysator moeten  vormen voor bedrijven uit verschillende landen om nauwer samen te werken tijdens de ontwikkelingsfase. Staes “Men gooit mensen zand in de ogen, met populistische argumenten als zou dit de veiligheid van burgers in Europa gaan. Dit gaat niets helpen omdat 500 miljoen veel geld lijkt, maar eigenlijk peanuts is.”

Staes: “De schattingen van de Europese Commissie zijn dat de EU jaarlijks 25 tot 100 miljard euro verliest, simpelweg omdat de lidstaten op defensievlak totaal niet samenwerken. Als men dat wél zou doen, zou er dus geen énkele extra euro uit andere Europese budgetlijnen naar de Europese defensie-industrie moeten vloeien. Ten tweede is deze 500 miljoen euro betekenisloos als men niets doet aan het doen naleven van de aanbestedingsregels van de Europese “Defense Procurement” richtlijn uit 2009. Het heeft geen zin om Europese defensie industrie te willen stimuleren via onderzoek en ontwikkeling om vervolgens niets te doen aan de weinig transparante wijze waarop nu de militaire aanbestedingsprocedures verlopen. Zie bijvoorbeeld de hele miljarden kostende saga rond de vervanging van de Belgische F16.”

Het alternatief dat de groenen voorstellen is een voorstel gericht op een intensere Europese samenwerking zonder extra financiële steun voor de wapenindustrie. “De Europese wapenindustrie moet niet versterkt worden met bestaand Europees geld. De focus moet liggen op een betere samenwerking op nationaal niveau”, aldus Staes. “Een nauwere en veelzijdige Europese samenwerking inzake onderzoek, ontwikkeling, aankoop, training en onderhoud zal ons veel verder brengen en een positief effect teweegbrengen op het vlak van Europese defensie. Wij stellen voor om er het bestaande ATHENA financieringsmechanisme voor te gebruiken. Dat is een mechanisme dat kadert in de Europese ‘Security and Defence Policy’ (CSDP), waarin alle lidstaten samen participeren. Dit is dan ook de meest logische en meer efficiënte weg om vanuit nationale militaire begrotingen, geld naar meer Europese samenwerking te laten vloeien. De meerderheidspartijen gaan hier echt te ondoordacht mee om en dreigen het probleem van een gebrek aan efficiëntie alleen maar te vergroten. ”

Staes: “Bovendien is het onbegrijpelijk dat er geen meerderheid gevonden is die ons voorstel steunde voor een wettelijk kader omtrent het gebruik van drones. Toekomstige Europese investering in militaire drones zou in de toekomst toch strikt compatibel moeten zijn met internationale wetgeving.”

“We verwelkomen wél de steun van de meerderheid voor ons voorstel om de promotie van de ontwikkeling van massavernietigingswapens, landmijnen, clustermunitie en autonome wapensystemen uit te sluiten van het Europese financieringsprogramma”, aldus Bart Staes.

Achtergrond

Het EDIDP is een integraal onderdeel van het Europese Defensiefonds. Hoewel er momenteel 500 miljoen is voorzien voor EDIDP in 2019 en 2020 voorziet de Europese Commissie een stijging tot maar liefst €1 miljard per jaar vanaf 2021. De onderhandelingen over het EDIDP zullen aanvangen in maart indien het mandaat aangenomen wordt. De stemming in de plenaire vergadering volgt in juni of juli.

Achtergrondinformatie over het EDIDP en het Defensiefonds kan je hier vinden.

Het alternatieve voorstel van de groene fractie in het Europees Parlement kan je hier vinden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?