Persberichten

AA
EU-Japan handelsovereenkomst getuigt van schimmige vrijhandels-doctrine

 

 

Het triomfantelijke taalgebruik door de Europese Commissie, verwoord door voorzitter Juncker, naar aanleiding van het aangekondigde akkoord over de Europese -Japanse vrijhandelsovereenkomst (JEFTA) is totaal misplaatst, meent Europees parlementslid Bart Staes (Groen). Het zou hier gaan om het grootste handelsakkoord ooit afgesloten door de EU.

 

 

Staes: “Deze aankondiging is duidelijk een vorm van geopolitieke en ideologische communicatie, onder andere bedoeld voor Trump tijdens de G20-top. Want de technische onderhandelingen over JEFTA gaan nog verder, mogelijk nog maanden en jaren, want over essentiële punten zoals investeringsbescherming is nog geen akkoord en heel veel zaken zijn nog onduidelijk en weinig transparant.”   

 

 

Staes: “Zeggen dat 90% van de deal rond is, is onjuist omdat de concrete, technische onderhandelingen over markttoegang voor goederen, diensten en openbare aanbestedingen nu beginnen. Terwijl vele cruciale vragen over  JEFTA dus onbeantwoord blijven, kondigt de Europese Commissie de politieke conclusies over dit handelsakkoord aan. Dit soort van haastwerk over zoiets verstrekkends is niet serieus en toont aan dat men helaas niet leert van fouten uit het verleden. De inhoudelijke en procedurele kanten van JEFTA weerspiegelen het oude patroon dat we zagen bij de onderhandelingen rond CETA, TTIP en TiSA. “

 

 

"tot op heden kregen slechts een handvol parlementsleden toegang tot de onderhandelingsdocumenten. Aangezien deze onderhandelingen werden besloten na de CETA deal, is het weinig waarschijnlijk dat de Europese Commissie het Europees parlement verder zal betrekken bij of informeren over de voortdurende JEFTA-onderhandelingen. Wat we wél weten over JEFTA is weinig geruststellend: publieke diensten  worden onvoldoende beschermd, en het wettelijk verankerde voorzorgsprincipe is nergens vermeld. Zaken als regelgevende samenwerking  en private investeringsbescherming liggen nog op de onderhandelingstafel.  Het hoofdstuk duurzame ontwikkeling heeft, net als in CETA, een veel te vrijblijvend karakter om écht bij te kunnen dragen aan milieubescherming en klimaatbeleid.”

 

Staes: “Recent erkende de Europese Commissie in een rapport ‘Harnessing Globalisation’ dat die globalisering ook allerlei minder positieve effecten heeft voor mens en milieu. Maar blijkbaar wil men niet begrijpen dat dit soort vrijhandelsakkoorden net bijdragen tot die negatieve globaliseringsprocessen. Om te beginnen zou men hierover een open en transparant met alle feiten op tafel, moeten voeren. Dat kan niet door in de schemerzone vlug handelsdeals door te duwen. ”   

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?