Persberichten

AA
Einde SDVO is goede zaak en biedt kans op echte verduurzaming visserij

Een dezer dagen zal de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO) in vereffening gaan. "Hoewel rijkelijk laat, is dit een goede zaak en volledig te danken aan de Europese politiek. Nu moeten we met alle betrokkenen ervoor zorgen dat er een nieuw vehikel komt dat de Vlaamse visserij écht helpt verduurzamen, op basis van wetenschappelijk advies," reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes: "Het verdwijnen van het SDVO komt er na vele jaren van politieke strijd en een salomonsoordeel over het SDVO dat de Europese Commissie eind januari velde. Dat kwam er na een jaren durend onderzoek en concludeerde dat SDVO voor verschillende projecten (zoals bijvoorbeeld voor mosselkweek) subsidiegelden misbruikte. De Europese Commissie gaf de Belgische overheid tot eind april uitstel om te reageren en aan te geven hoe de misbruikte gelden zouden worden teruggevorderd. Volgens mijn informatie zal de federale overheid tussen 2 en 3 miljoen euro terugvorderen van SDVO. De Europese Commissie liet mij weten dat de Belgische overheid eind deze maand definitief zal laten weten hoe de zaak zal worden opgekuist."     

Het onderzoek van de Europese Commissie begon officieel in maart 2011, maar werd al in 2008 ingeleid na een klacht van de bvba van twee Vlaamse gedupeerde vissers Reynaert-Versluys. Staes is verheugd dat er eindelijk een einde komt aan het gesjoemel van het SDVO: "Dit gaat echter over veel meer dan alleen de vele miljoenen euro die zijn misbruikt. Dit dossier is één van de meest cynische die ik in mijn politieke loopbaan al ben tegengekomen. Onder het mom van duurzame visserij, heeft dit "viskartel", dat sinds 2003 minstens 2 miljoen euro overheidsgeld per jaar krijgt toegestopt, de ontwikkeling van een écht duurzamere visserij getorpedeerd.

Net vandaag ondertekende Vlaams minister voor Landbouw en Visserij Joke Schauvliege (CD&V) in Nieuwpoort het convenant "Visserij Verduurzaamt" met zeven krachtlijnen voor een duurzame visserijsector. Staes wil boter bij de vis: "Vervang het SDVO door een performant op wetenschappelijk advies gebaseerd vehikel dat projecten voor duurzame visserij selecteert en subsidieert. In 2011 tekende toenmalig minister Kris Peeters namelijk ook al zo'n convenant en sindsdien hebben we geen echt verduurzaming van de visserijsector gezien. Gebruik de  Europese subsidies en 20 miljoen Vlaamse subsidies in de periode tot  2020 nu in godsnaam op zo'n manier dat de nieuwe generatie vissers economisch zal kunnen overleven, zonder daarbij de ecosystemen van de zee volledig te vernielen en visbestanden uit te putten."      

Dat dit mogelijk is bewijst bijvoorbeeld duurzaam visser Luk Louwagie. Staes: "Hij verloor zijn schip de N.95 ‘Jonas II’ op 7 oktober verleden jaar door een brand, diende een project in om een traditioneel boomkorvaartuig om te vormen tot passief vissersvaartuig. Sinds 6 maanden laat Louwagie met zijn ‘SeaCare’ project zien dat dit economisch succesvol is. Maar door de vereffening van SDVO dreigt nu net dit éne goede project van het SDVO ook te zinken. Ik roep alle bevoegde autoriteiten op om dit project te redden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?