Persberichten

AA
Een groen knipperlichtje voor de Brexit-onderhandelingen van het Europees Parlement


Het Europees Parlement keurde vandaag de resolutie rond de eerste fase van de Brexit goed en gaf daarmee groen licht voor de start van de tweede ronde.

“Volgens het Parlement is er voldoende vooruitgang geboekt om de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk van start te laten gaan. Daar zijn natuurlijk wel enkele vraagtekens bij te plaatsen,” reageert Bart Staes (Groen).

Staes: “Zo kunnen we terecht vragen stellen bij het feit dat het huidige akkoord niet bindend is. We weten dus niet met zekerheid of de Britten ook alle beloftes zullen nakomen die ze gemaakt hebben tijdens de eerste fase. Gezien de soms ronduit leugenachtige communicatie van de harde brexiteers. is dat geen geruststellende gedachte. De vragen rond Noord-Ierland bijvoorbeeld blijven voor ons ook van cruciaal belang. De belofte van de Britse premier May dat er geen harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek komt is een goed teken, maar is ook weinig concreet. Van een oplossing kunnen we dus nog niet spreken,” stelt Staes.

“De expliciete opmerking van David Davis - de Brexit-onderhandelaar aan Britse kant - dat het akkoord eigenlijk maar een niet-bindende brief is, is allesbehalve hoopgevend. Ikzelf en de meeste van mijn collega’s gaan ervan uit dat de Europese staats- en regeringsleiders zich niet om de tuin laten leiden door de Brexiteers.” Nu donderdag komen die samen voor een tweedaagse Europese top in Brussel. Of we al dan niet overgaan tot de tweede fase van de onderhandelingen is er één van de agendapunten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?