Persberichten

AA
Duurzame fiscaliteit: vergroening verzekert de financiële sector voor de toekomst


De Europese Commissie deed vandaag twee voorstellen omtrent duurzame fiscaliteit. Het eerste voorstel bepaalt hoe we klimaatrisico’s van fiscale producten kunnen classificeren, de zogeheten “taxonomie”. Het tweede verduidelijkt de (ethische) verantwoordelijkheid die bankiers hebben ten opzichte van de mensen wiens geld ze beheren.

“Als we een snelle transitie willen naar een groene economie, dan hebben we een gezamenlijke definitie nodig van wat "duurzaam" is”, zegt Bart Staes (Europarlementslid voor Groen). “Het Klimaatakkoord van Parijs zou het begin van het einde moeten inluiden voor fossiele brandstoffen. Paradoxaal genoeg is dat net de sector waar pensioenfondsen en banken massaal in investeren.”

Het groene Engelse Europarlementslid Molly Scott Cato is rapporteur voor het Europees Parlement inzake duurzame fiscaliteit (1). Ook zij wil ervoor zorgen dat de gevaren van fossiele brandstof duidelijk worden mee genomen in het EP-rapport inzake duurzame fiscaliteit.

Staes: “Door fossiele brandstof op een zwarte lijst te zetten, kunnen we een sterk politiek signaal sturen naar investeerders. Dat zal hen duidelijk maken dat het hoogste rendement bij hernieuwbare energie ligt.” Bovendien roepen de groenen op een Europees label in het leven te roepen voor duurzame financiële producten. Op die manier kunnen consumenten een bewuste keuze maken.

“Dankzij het wijdverspreide gebruik van labels is het nu erg makkelijk om fair trade of bioproducten in de winkel te kopen. Momenteel is het echter veel te moeilijk voor consumenten om te bepalen welke financiële producten duurzaam zijn en welke niet. Er is nood aan een simpele manier om dat duidelijk te maken worden. Een dergelijk label voor pensioenfondsen en investeringen kan soelaas bieden. Op die manier kunnen mensen op beide oren slapen, en met zekerheid weten dat hun geld naar industrieën gaat met een echte toekomst in een duurzame economie”, aldus Staes.

(1) Het EP-rapport inzake Duurzame Fiscaliteit wordt gestemd tijdens de volgende plenaire zitting in Straatsburg (28 -31 mei)

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?