Persberichten

AA
De glyfosaga duurt voort

 

Opnieuw bereikten de Europese lidstaten geen akkoord over de verlenging van de vergunning voor de toxische herbicide glyfosaat. Een stemming over het voorstel van de Europese Commissie voor de vernieuwing van de vergunning met vijf jaar kreeg geen gekwalificeerde meerderheid in het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed. Net zoals tijdens de vergadering op 25 oktober faalde de Commissie in het deblokkeren van dit dossier. Veertien landen stemden voor, negen stemden tegen (waaronder België) en vijf onthielden zich. (1)


Europarlementslid Bart Staes: “Het is tijd voor de Europese Commissie om te accepteren dat er geen steun is voor hun voorstellen. Nu moeten ze luisteren naar het Europees Parlement die een geloofwaardige en eerlijke tijdslijn heeft voorgesteld die boeren toelaat om de transitie te maken naar een Europa dat vrij is van glyfosaat. Op 24 oktober riep het voltallige Europees Parlement op om glyfosaat uit te faseren binnen een tijdstermijn van 5 jaar.”


Luxemburgs minister van Milieu, Carole Dieschbourg, reageerde na de stemming als volgt: “#StopGlyphosate Geen gekwalificeerde meerderheid voor vernieuwing glyfosaat in stemming vandaag. Goede uitkomst voor gezondheid en milieu!”


Staes: “Bovendien, met een wettelijke opinie die aantoont dat de vrees voor een enorme compensatie voor Monsanto ongegrond is en bewijst dat er bewezen alternatieven voor glyfosaat voor handen zijn, moet de Commissie de juiste beslissing nemen en de toxische substantie verbieden.”


Claude Turmes, Europarlementslid voor de Groenen/EFA, heeft recent een juridische analyse laten uitvoeren die de mening van de Commissie, namelijk dat een weigering voor de vernieuwing van de licentie kan leiden tot een compensatie voor Monsanto tot €1 miljard per jaar, ontkracht. Deze analyse is op aanvraag beschikbaar (enkel in het Frans).

 

Bekijk hier de mening van de boeren en hoe deze pioniers te werk gaan zonder.

 

1: Resultaat van de stemming


Voor: 14 lidstaten 36,95%: CZ, DK, EE, IE, ES, LV, LT, HU, NL, SV, SK, FI, SE, UK
Tegen: 9 lidstaten 32,26 % : BE, , EL, FR, HR, IT, CY, LU, MT, AT
Onthouding: 5 lidstaten 30,79 %: BG, DE, PL, PT, RO

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?