Persberichten

AA
Corruptie in Bulgarije moet kordater aangepakt


Een vandaag gepubliceerd rapport toont hoe diep geworteld corruptie is in Bulgarije en hoezeer de inspanning om die tegen te gaan moet opgedreven worden. De studie komt er op vraag van de Groenen in het Europees Parlement, op het moment dat Bulgarije het voorzitterschap van de EU neemt.

Het rapport legt de nauwe banden bloot tussen de Bulgaarse overheid, oligarchen, banken en mediabedrijven. Het schetst ook haarscherp de zwakke plekken in de anti-corruptiewet die Bulgarije onlangs nog aannam. Bart Staes (Groen) schrikt hier niet van: “Dit bevestigt ons vermoeden. De corruptie in Bulgarije is hardnekkig en moet dringend aangepakt worden.

Bulgarije bengelt onderaan de lijst als het aankomt op corruptiebestrijding (1) en staat op de 109ste plaats voor persvrijheid, een rangschikking van Reporters Zonder Grenzen, het World Press Freedom Ranking.

Staes: “De nieuwe Europese Openbare Aanklager moet krachtig kunnen optreden tegen dit soort corruptie en het wanbeheer van grensoverschrijdende EU-fondsen. We willen dus dat die zo snel mogelijk operationeel is en van Bulgarije een topprioriteit maakt.”

 

 


(1) Transparency International Corruption Perceptions Index: https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2016#table

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?