Persberichten

AA
CETA goedgekeurd, strijd voor rechtvaardiger Europees handelsbeleid gaat door

Een meerderheid van christendemocraten, liberalen en het grootste deel van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement keurde woensdag CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada, goed. De Groenen stemden tegen. “Dit verdrag maakt democratie en welzijn ondergeschikt aan de wensen van multinationals”, stelt Groen-Europarlementslid Bart Staes. “In juli 2015 keurde hetzelfde EP nog een resolutie over TTIP goed, met daarin rode lijnen: een aantal zaken waarmee men niet akkoord zou kunnen gaan. Vele analyses door Europese en Canadese experten tonen dat enkele van die rode lijnen door CETA worden overschreden.   

De Europese Groenen zijn voorstander van internationale handel onder eerlijke en juridisch afdwingbare spelregels. Iedereen is het er wel over eens dat we globalisering meer moeten reguleren, maar CETA doet net het tegenovergestelde door juist overheden te beperken in het beleid dat ze kunnen maken. De afspraken in CETA die in het belang zijn van multinationals, zoals over hun markttoegang en investeerdersbescherming, zijn keihard afdwingbaar. Daartegenover staan boterzachte, vrijblijvende aanmoedigingen over duurzaamheid en werknemersrechten. 

Staes: “De middenpartijen falen in de signalen van Brexit en Trump. En men gebruikt het zelfs om CETA door te drukken en onderbouwde bezwaren gewoon te negeren. Men haalt er onterecht het feit bij dat Canada zo op ons lijkt. De groenen steunden vandaag wél de goedkeuring van het Strategic Partnership met Canada goed, een bewijs dat ons verzet niets met een anti-Canadese houding te maken heeft. Maar CETA is onderhandeld door één van de meest neoliberale regering en, m.n. die van Stephen Harper, die Canada ooit had. De stemming vandaag geeft helaas wind in de zeilen  van extreem-rechts en nationalisten die in de VS al de macht hebben gegrepen.”     

Bovendien zet de vergaande samenwerking over regelgeving en handelsbarrières met Canada een rem op de Europese bescherming van consumenten en het milieu. Door te streven naar zoveel mogelijk overeenstemming tussen Canadese en Europese regels bestaat het risico dat belangrijke debatten en overwegingen over (toekomstige) wetgeving in het algemeen belang zich verplaatsen van democratisch gelegitimeerde parlementen naar besloten werkgroepen, zoals het Joint Committee.

Staes: “CETA zal de onvrede over oneerlijke globalisering verder aanwakkeren. Dat is precies het verkeerde antwoord op het toenemende protectionisme en nationalisme in de wereld. Het Europese handelsbeleid moet mens en milieu voorop stellen om te zorgen dat iedereen profiteert van de wereldhandel.”

Nu het verdrag is goedgekeurd door het Europees Parlement zal het overgrote deel van CETA voorlopig worden toegepast met uitzondering van enkele artikelen waaronder het omstreden arbitragemechanisme tussen investeerders en staten (ICS). Alleen als alle nationale parlementen van de 28 lidstaten hebben ingestemd kan CETA volledig en definitief in werking treden. Groene partijen in de Europese Unie zullen hun oppositie tegen dit akkoord voortzetten in de verschillende EU-landen.

De pan-Europese strijd tegen CETA en TTIP is een belangrijke en historische ontwikkeling. Dat is goed voor het democratische debat en voor de democratische betrokkenheid van burgers en de civiele samenleving.  Staes: “Ik liet in de plenaire vergadering een deel zien van de handtekeningen van de 3,5 miljoen mensen die zich verzetten tegen CETA. Het is slechts een fractie van de miljoenen mensen die hebben gedemonstreerd tegen CETA. En dan zijn er nog de 150.000 mensen die bezwaar aantekenden tegen elke vorm van private arbitrage, hooghartig genegeerd door de Europese Commissie, en de ruim 2000 gemeenten en regio’s die zich CETA- en TTIP-vrij hebben verklaard.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?