Persberichten

AA
Bio-Verordening: Nieuwe regels voor bio-landbouw zijn goede deal voor consumenten en boeren


Na enkele jaren onderhandelen, klopte het Europese Parlement vanmiddag de nieuwe regels voor bio-landbouw af. Bart Staes, Groen Europarlementslid, is tevreden met het resultaat: "De bestaande regels zijn al langer aan actualisering toe. De bio-sector groeit gestaag, de nieuwe regels zullen dit alleen maar ondersteunen."

Met de nieuwe verordening wil de Europese Unie komaf maken met de vele uitzonderingen die doorheen de jaren zijn gegroeid. 

Staes: "Er zijn heel wat maatregelen ter vereenvoudiging opgenomen. Geïmporteerde bio-producten zullen binnenkort aan slechts 1 set van normen moeten voldoen, het telen van biologisch zaad wint aan belang en ook de verschillende standaarden inzake toegelaten contaminatie verdwijnen op termijn."

"Daar blijft het ook niet bij,"
voegt Staes toe. "Net vandaag antwoordt de Europese Commissie positief op mijn eerder gestelde vraag om BTW-verlaging op producten uit de biolandbouw toe te staan. Dat is goed nieuws en kan een extra stimulans betekenen voor de verkoop van bio-producten."

Bijkomende informatie

De Groenen publiceerden een briefing die de nieuwe punten uit de verordening uitvoerig oplijst. Er is ook een Nederlandstalige brochure die eenvoudig uitlegt welke nieuwe regels voortaan van toepassing zijn.

Meer weten over de moderne uitdagingen van onze boeren? Luister dan ook mee naar onze podcast: 'De boer op met Bart'

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?