Persberichten

AA
België doet lustig mee met ondermijnen privacy van consument

Vrijdag bespreken de Europese ministers van justitie en binnenlandse zaken voorstellen om Europese wetgeving rond gegevensbescherming te herzien. Een aantal lidstaten hebben nieuwe bepalingen op tafel gelegd, inclusief een voorstel dat bedrijven of nationale overheden moet toelaten gegevens van consumenten te gebruiken voor doeleinden die niet onder de afgesproken algemene voorwaarden vallen. Deze voorstellen kunnen morgen tijdens de Raad al goedgekeurd worden (1).
Bart Staes, Europees Parlementslid voor Groen: “Volgens LobbyPlag.eu dient ook België privacy-onvriendelijke amendementen in en staan we daarmee op de zesde plaats in de ranglijst van meest privacy-onvriendelijke landen. Ik zou onze staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein willen oproepen om deze amendementen te herbekijken."

Bart Staes: "Het is schandalig dat EU lidstaten aan het bekijken zijn hoe ze de Europese standaarden rond gegevensbescherming kunnen verzwakken. Er circuleren voorstellen om gegevens van consumenten te gebruiken zonder hun expliciete toestemming en dit voor marketinggebruik of het bepalen van hun kredietwaardigheid. Zo is de farmaceutische sector al drie jaar intens aan het lobbyen om toegang te krijgen tot onze medische gegevens via het e-health systeem. Indien de Raad dit toelaat, zetten we een stap terug in bestaande privacywetgeving, wat enkel internetbedrijven ten goede komt en dit op kap van consumenten en internetgebruikers."

Max Schrems is privacy-activist bij LobbyPlag.eu en bracht eind 2013 aan het licht dat Europees Parlementslid Louis Michel nogal wat anti-privacy amendementen indiende. Ook nu stelt hij de privacy-onvriendelijke amendementen van België aan de kaak. Een jaar geleden nam het Europees Parlement een gebalanceerde positie in over de gegevensbeschermingswetgeving. Staes: "Daarin wordt het gebruik van e-ID niet ingeperkt, zoals Tommelein beweert in De Morgen (12/03/2015), want daar gelden specifieke wettelijke bepalingen voor."

Staes: "Het feit dat dit nu pas op de Raad besproken wordt, toont dat de EU lidstaten aan het talmen zijn en geeft anti-privacy lobbyisten meer speling. Elke dag zonder een herziening van de gedateerde privacywetgeving in Europa gaat ten koste van haar burgers. Ik zou staatssecretaris Tommelein dan ook willen oproepen om morgen het gebalanceerde EP voorstel niet uit te hollen en de 23 privacy-onvriendelijke amendementen te herbekijken."


(1) De verschillende voorstellen ter verandering door EU overheden kunnen hier bekeken worden
 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?