Persberichten

AA
Belastingontwijking | Nieuw rapport neemt tussenpersonen in vizier

 
Vandaag verschijnt een rapport van de Groenen/EVA in het Europees Parlement dat inzoomt op de rol van tussenpersonen (banken, boekhouders, advocaten) bij belastingontwijking. De overgrote meerderheid van de genoemde tussenpersonen komen uit de EU, met het Verenigd Koninkrijk op kop. En onder de tussenpersonen vinden we grote banken zoals UBS, Credit Suisse en Citibank, maar ook grote advocaten- en boekhoudkantoren. Bart Staes, Groen Europarlementslid, zegt: “Deze studie toont dat belastingontduiking en witwasserij niet exclusief toebehoren aan wat schunnige staten in de Caraïben.”

Het rapport baseert zich op gegevens uit een databank die het Consortium voor Onderzoeksjournalisten heeft samengesteld op basis van data uit de Panama Papers, de Bahama Leaks en Offshore Leaks.
Staes: “De regeringen van de lidstaten moeten nu een onderzoek opzetten naar die bedrijven die medeplichtig zijn aan belastingontduiking en witwasserij. Iedereen die hiertoe bijdroeg moet regels krijgen opgelegd en onder toezicht komen. Dit soort transacties werden mogelijk door banken, advocatenkantoren en bedrijfsrevisoren, veelal in Europa gevestigd. Zwitserse en Luxemburgse firma’s, maar ook Franse en Britse instanties, hebben meer dan een graantje meegepikt.”

Staes: “De Groenen vragen een verregaand en onafhankelijk onderzoek dat de netwerken in kaart brengt. Het moet voorkomen dat financiële instellingen hulp bieden bij het ontwijken van belastingen of het witwassen van geld buiten Europa. En dit moet ook van toepassing zijn op banken, advocaten en consultants.”
 
 
 
Noten:
 
De studie en de resultaten
 
De PANA commissie van het Europees Parlement, die de Panama Papers onderzoekt, heeft vandaag een hoorzitting over de rol van intermediairen.

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?