Persberichten

AA
Ademruimte moet leiden tot verantwoordelijke en duurzame uitweg voor de Grieken

De uitslag van de Griekse verkiezingen mag dan opgelucht onthaald zijn door Europese politieke middens omdat de euro weer even minder bedreigd is, men moet dringend perspectief bieden aan de uitgeknepen Griekse bevolking. Dat stelt Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen.

Staes: “Deze verkiezingsuitslag bracht een beetje ademruimte voor de eurozone en daarmee ook voor Griekenland. Nadat ze mede aan de basis liggen van de economische rampspoed, moeten nu de twee partijen Nea Democratia en PASOK eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen door een stabiele regering te vormen die de situatie kan stabiliseren.

Dat is lastig omdat tegelijkertijd nog steeds drastische ingrepen moeten gebeuren en er op een aantal terreinen duurzame veranderingen moeten gebeuren. Maar het betekent ook dat de EU en het IMF enige flexibiliteit moeten tonen, met betrekking tot de snelheid waarmee die hervormingen en besparingen moeten worden gerealiseerd, zonder ze op de lange baan te schuiven.”

Het zou niet helpen om het zogenaamde memorandum met IMF-ECB-EU te verscheuren, maar het is kraakhelder dat het in het belang is van zowel Griekenland als van de EU om de strenge condities te versoepelen. Griekenland – en bij uitbreiding ook andere zwakke eurolanden – moeten uit de economische recessie kunnen geraken.

Staes: “Dat betekent in de eerste plaats Europees politieke overleg in de geest van solidariteit en realisme. Het uitgangspunt moet zijn dat Griekenland afspraken nakomt, dat het land iets minder nauwe deadlines krijgt en dat er beleid komt om de onhoudbare sociale consequenties te verzachten. Tot slot moet er een slim en duurzaam investeringsprogramma komen dat weer uitzicht biedt op jobs. ”

Het is cruciaal voor de eurozone dat de Griekse economie op een nieuwe leest wordt geschoeid, maar dat is slechts een element in het grotere plaatje van de bestrijding van de eurocrisis.

Staes: “Uiteindelijk zal de EU er alleen uit geraken door een fiscale en bankenunie, waarbij dat eerste ook het 'samenvoegen' van de schulden via eurobonds veronderstelt. Intussen moeten Europese leiders op kortere termijn maatregelen treffen tot oprichting van een reddingfonds voor en het verschaffen van een banklicentie aan het ESM, dat per 1 juli in werking moet treden.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?