Persberichten

AA
Drie Europese agentschappen krijgen geen goedkeuring jaarrekening

In een plenaire stemming verleende het Europees Parlement vandaag geen kwijting aan drie Europese agentschappen: de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA), het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en het Europees Milieu Agentschap (EEA), noch aan de Europese Raad (1). Europees parlementslid Bart Staes (Groen) is tevreden: "Als vice-voorzitter van de commissie begrotingscontrole weet ik uit ervaring dat dit een sterk en efficiënt middel is om Europese instellingen te dwingen tot beter bestuur. En dat is zeker in het geval van EFSA en EMA hard nodig, en vooral in het belang van 500 miljoen Europese burgers en consumenten."

Staes: "Door de kwijting uit te stellen, zet het EP de agentschappen onder druk om hun interne keuken op orde te krijgen. En in het geval van EFSA en EMA vooral ook om komaf te maken met de voortdurende gevallen van belangenverstrengeling."

Staes: "Agentschappen als EFSA en EMA, geven zwaarwegende adviezen aan zowel Europese Commissie als aan de lidstaten, over het wel of niet toelaten op de markt van goederen en producten die een directe impact hebben op de volksgezondheid en voedselveiligheid. Het is dus cruciaal dat deze agentschappen in volstrekte onafhankelijkheid kunnen werken. Zelfs de schijn van belangenvermenging is dus nefast. En dan is het bijvoorbeeld ongezond dat EMA voor 73% van de financiering afhankelijk is van vergoedingen uit de farmaceutische sector. Ook bij EFSA staat dit soort van financiering op de agenda."

Staes: "Gezien het belang en de gevoeligheid van het werk van dit soort agentschappen - toelating van medicijnen en voedsel op de Europese markt - moeten de banden tussen industriële vertegenwoordigers en Europese agentschappen formeel worden doorgeknipt. Dat is niet alleen in het belang van 500 miljoen Europese burgers, maar ook in de geloofwaardigheid van deze agentschappen."

EFSA zette de juiste toon , toen het deze week bekend maakte dat de voorzitter van de raad van bestuur, Diána Bánáti, ontslag had genomen, na hevige politieke druk van het Europees Parlement, onder aanvoering van de Groenen. Reeds in september 2010 vroeg de Europese groene fractie het ontslag van Bánáti wegens vergaande belangenverstrengeling. Danati had verzwegen dat zij ook lid was van de raad van bestuur van het 'International Life Science Institute', een machtige lobby-organisatie voor 400 multinationals uit de voedsel- en agro-industrie, zoals Monsanto, Syngenta, Dupont, Nestlé en Kraft.

Staes: "Dat neemt niet weg dat er nog steeds voorbeelden van dit soort belangenconflicten en draaideurpolitiek bestaan. Die problemen moeten we de komende maanden zien op te lossen."

(1) De agentschappen die nu geen kwijting kregen, hebben nu enkele maanden de tijd om met antwoorden en aanpassingen te komen en dan volgt in oktober een finaal besluit.

(2) Zie persbericht van gisteren over besluit EFSA

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?