Persberichten

AA
EP wil einde aan het verhuiscircus naar Straatsburg

Het Europees Parlement stemde vandaag met overweldigende meerderheid voor het afschaffen van het maandelijkse verhuiscircus naar Straatsburg. Deze stemming was een onderdeel van een stemming over de resolutie over de EU-begroting voor 2013. Het EP wil een verdragswijziging om zélf eindelijk de knoop over de vaste vergaderplaats te kunnen doorhakken. Nét deze week heeft het EP twee 'verplichte' vergaderweken in één week georganiseerd om één verhuizing te besparen. De Europese groenen steunden dit initiatief als eerste stap in de richting van het compleet afschaffen van de zittingen in Straatsburg, maar Frankrijk sleepte het EP om deze reden juist voor het Europees Hof van Justitie.

Staes: "De Groenen in het Europees Parlement zijn al lang voorstander van het instellen van één vergaderplek voor het Europees Parlement: namelijk in Brussel. Ik zelf schreef dat al in 2010 in mijn kwijtingsrapport over de begroting 2008 van het EP. Daarmee besparen we niet alleen jaarlijks 200 miljoen euro, we beperken ook de milieuschade door het heen- en weerreizen van duizenden ambtenaren, politici en medewerkers. (1)"

De weerstand tegen het verhuiscircus naar Straatsburg groeit: er is een ruime meerderheid van de Europarlementsleden tegenstander van vergaderen in Straatsburg. In tijden van crisis zijn de vermijdbare kosten en schade aan het milieu niet te verkopen aan de Europese bevolking. Het rondreizende parlementaire circus wordt voor steeds meer mensen één van de symbolen van alles wat er mis is in de Europese Unie.

Omdat Straatsburg als zetel voor het Europarlement in Europese verdragen is vastgelegd, kunnen alleen de regeringsleiders unaniem besluiten om Straatsburg af te schaffen. Helaas blokkeren de twee grootste fracties van de christen- en sociaaldemocraten in het Europarlement een openbaar debat over Straatsburg, terwijl dát juist de manier is om druk te zetten op de regeringsleiders.

(1) De eurofractie Greens/EFA liet een studie uitvoeren die aantoonde dat het verhuiscircus leidt tot e'en extra CO2-uitstoot van 20.000 ton per jaar.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?