Persberichten

AA
Europees Parlement wil verbod op killer robots

Er moet een verbod komen op de Europese ontwikkeling, productie en inzet van volledig autonome wapens, zogenaamde 'killer robots' of drones. Een grote meerderheid van het Europees Parlement heeft zich daar vandaag voor uitgesproken, op initiatief van de Europese Groene fractie. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Europa moet prioriteiten stellen in tijden van besparingen. Een half miljard euro investeren in de ontwikkeling van drones lijkt me daar bepaald niet bij horen."

Op 12 februari bleek uit een nieuw rapport van de burgerrechtenorganisaties Statewatch en Transnational Institute dat de EU sinds 2001 nog een half miljard euro investeerde in onderzoeksprogramma's voor de ontwikkeling van drones. Het gaat daarbij vooral om fondsen voor onderzoek & ontwikkeling. Staes: "Het ontwikkelen van deze wapensystemen gebeuren in een ethisch, wettelijk en juridisch vacuüm. Officieel heet het dan dat die drones kunnen worden ingezet voor 'civiele taken' als het opsporen van vluchtelingen of politiewerk, maar in realiteit vloeide het geld naar defensiebedrijven. In het rapport wordt beschreven hoe ambtenaren van de Europese Commissie prijzen hebben gekregen van de industriële lobbygroep UAVS die mee achter de Europese 'European RPAS (1) Steering Group' (ERSG). Het gaat hier in extremis over oorlog en vrede. Dat ambtenaren zoete broodjes bakken met wapenbedrijven is enigszins cynisch als je bedenkt dat de EU in 2012 nog de Nobelvredesprijs kreeg. De Europese commissie moet openheid van zaken geven over wie wat heeft bepaald bij de ontwikkeling van dit programma."

"Volledig geautomatiseerde wapensystemen die zelfstandig hun doelwit selecteren en zonder menselijke tussenkomst besluiten of ze overgaan tot een aanval, die kant moeten we niet op", stelt Staes. "Robots kennen geen mededogen. Ze kunnen niet ter verantwoording worden geroepen. De beslissing over het gebruik van geweld moet altijd bij een mens blijven berusten."

Killer robots zijn er op dit moment nog niet, maar de ontwikkeling is in volle gang. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om autonome drones. Staes: "Ik ben blij dat het Europees Parlement zijn ogen niet sluit voor de gevaren van geautomatiseerde oorlogsvoering."

Het Europees Parlement verwacht van Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de EU, dat zij het verbod op killer robots nu agendeert in de Raad van Ministers. Staes: "De Europese Commissie heeft niet eens het wettelijke recht om te investeren in wapensystemen. Maar doet dat onder het door de wapenindustrie uitgevonden motto 'dual use', zowel civiel als militair inzetbaar, toch. "

(1) RPAS staat voor: Remotely Piloted Aircraft Systems

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?