Persberichten

AA
Europees patent: toezicht op intellectuele eigendomsrecht ondemocratisch

Het Europees Parlement keurde het eenheidsoctrooi goed en maakt zo de aanvraag tot het indienen van patenten in Europa makkelijker en goedkoper. "De rechtsonzekerheid die nu is gecreëerd, tart elke verbeelding," weet Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, die vindt dat de groenen vandaag een belangrijke veldslag verloren.

Staes: "In hun haast om dit slechte stuk wetgeving goed te keuren, krijgt de hele rechtspraak een vette kluif in handen. Niet alleen wordt het toezicht op de Europese octrooien overgedragen aan het EPO (European Patent Office), een niet-EU-instelling. De bezorgdheid is groot over de vérstrekkende gevolgen die deze wet zal hebben."

Het EPO kwam al eerder in opspraak omdat het zeer makkelijk patenten toestaat. "Patenten op levende organismen bijvoorbeeld. Het verhindert boeren om hun eigen zaden te kweken, wat hen afhankelijk maakt en bovendien nefast is voor de biodiversiteit. Maar er zijn ook voorbeelden met software-pakketten. Ondanks duidelijke (en beperkende) regels hierover, staat het EPO toch patenten toe. Dit wekt niet meteen vertrouwen."

Staes: "Een echt eenheidsoctrooi dat ingebed is in de wettelijke en politieke structuren van de Unie zou een goede zaak zijn. Helaas gaat deze wet de andere richting uit en wordt de controle over bijvoorbeeld het Europees innovatiebeleid in handen gegeven van advocaten, eerder dan dat democratische verkozen instanties op dit delicate domein toezicht kunnen houden."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?