Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag een vonnis geveld, dat in gaat tegen het besluit van het Europees Parlement om nog slechts 11 in plaats van 12 keer per jaar in Straatsburg te vergaderen. Europees parlementslid en lid van de 'Single Seat' stuurgroep Bart Staes (Groen) betreurt het vonnis, dat er kwam na een klacht van de Franse overheid. “Dit dwingt het EP om deze kwestie nu voor eens en voor altijd op een coherente manier aan te pakken. We werken aan een rapport over het probleem rond het rondreizende circus.”
Staes: “Het verwachte vonnis van vandaag is een sterke aanmoediging voor het EP om nu, wat betreft de eigen werking, het heft in eigen handen te nemen. De zaak moet op de politieke onderhandelingstafel komen en er moet gesproken over een noodzakelijke verdragswijziging. Dit moet vandaag nog door parlementsvoorzitter Schultz op de Europese top worden aangekaart.”
Staes: “Het EP werkt aan een initiatief-rapport over het tussen Brussel en Straatsburg reizende circus, waarmee wordt onderzocht welke politieke macht het nieuwe Europese Verdrag nu precies aan het EP geeft in deze zaak. Daarbij moet vooreerst ook het politieke taboe doorbroken worden. De omerta die voor de lieve vrede, jarenlang werd opgelegd door de twee grootste politieke families van christen-democraten (EVP) en socialisten (S&D) moet worden opgeheven. Er is sprake van een groeiende frustratie onder europarlementsleden die al meermaals met een ruime meerderheid hebben besloten dat ze maar één vergaderplaats willen. Eind oktober stemde 88% van de europarlementsleden nog voor slechts een hoofdzetel en daarbij werden de Europese regeringsleiders aangemaand met een tijdspad te komen voor 30 juni 2013. De Europese regeringen zullen onder druk moeten worden gezet om tot actie over te gaan en het EP toe te staan, om de eigen vergaderplaats te kiezen.”
Staes wijst erop dat de analyse rond de vele ontoelaatbare kosten verbonden met het rondreizende circus al vaak is gemaakt: “Ik zette het als rapporteur voor de begrotingskwijting van het EP al vijf jaar geleden op de agenda. De maandelijkse praktijk om duizenden mensen en materiaal van Brussel naar Straatsburg te verkassen is met 180 miljoen euro per jaar niet alleen duur, maar ook inefficiënt, verspillend en onnodig schadelijk voor het milieu. En vooral schaadt het in tijden van groeiende euroscepsis en economische crisis, het imago van de Europese volksvertegenwoordiging, zeker als je weet dat ruim een miljoen Europese burgers een petitie hebben ondertekend voor één enkele zetel. De modus operandi van het EP is door dit dossier synoniem geworden voor geldverspilling. Het wordt hoog tijd dat we afscheid nemen van de rondreizende Europese circus, liefst voor de verkiezingen van 2014.”