Persberichten

AA
Schengen zorgt voor heibel tussen Raad en Parlement
Het Europees Parlement is niet van plan zich buitenspel te laten zetten in het Schengen dossier. In een debat hierover vanochtend stond het Parlement lijnrecht tegenover de lidstaten. De discussie ging over de vraag of het Parlement mee mag beslissen over de evaluatie van Schengen. Voor Bart Staes, Groen Europarlementslid, is het Verdrag van Lissabon duidelijk: de lidstaten moeten de volksvertegenwoordiging betrekken. Als dat niet gebeurt, is een stap naar het Hof van Justitie onafwendbaar.

Staes: "De lidstaten willen in dit dossier hun eigen gang gaan en het Parlement buitenspel zetten door de rechtsgrondslag te veranderen. Ze doen het lijken alsof het Parlement klaagt over kleine, technische details, terwijl het hier gaat om de essentie van waarom wij hier zitten. Namelijk om als enige democratisch gekozen orgaan van de EU mee te beslissen over wetgeving die Europese burgers raakt. Dit is een recht dat het Parlement sinds het Verdrag van Lissabon heeft en de lidstaten willen ons dit recht ontnemen"

In een aparte vergadering stemde de commissie Burgerlijke vrijheden van het Parlement gisteravond over twee Schengen dossiers waaronder dat over de evaluatie van het Schengen mechanisme. "De stemming gisteravond gaf een sterk signaal aan de lidstaten: een eenzijdige beslissing van lidstaten om de rechtsgrondslag te wijzigen is onaanvaardbaar," aldus Staes. "De lidstaten blijven echter hard spel spelen en een stap naar het Hof lijkt dus onafwendbaar te zijn geworden."

Staes betreurt het dat het Parlement in het andere dossier - over de tijdelijke herinvoering van grenscontroles - niet voor een echte gemeenschappelijke EU aanpak heeft gekozen en de bal bij de lidstaten legt. Het originele wetsvoorstel gaf nochtans een grote rol aan de Commissie, wat ook de Groenen verkiezen. "Als de Commissie de beslissingsbevoegdheid krijgt over de mogelijke tijdelijke herinvoering van controles wordt Schengen een volledig gemeenschappelijke EU aangelegenheid en is de vrijheid van de Europeanen niet overgeleverd aan de grillen van individuele lidstaten," besluit Staes.
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?