Persberichten

AA
Onderhandelingen tussen Europese instellingen wordt een stuk transparanter


Het Europees Hof van Justitie oordeelde vandaag dat het Europees Parlement voortaan de onderhandelingsdocumenten in de zogeheten trilogen tussen het Parlement, de Raad van Ministers en de Europese Commissie moet publiceren als daarom gevraagd wordt. “Dit is een grote overwinning voor iedereen die heeft gevochten om een einde te stellen aan de beperkte toegang tot die onderhandelingsdocumenten”, zegt Bart Staes (Europarlementslid voor Groen).

“Tot nu toe bleven die teksten geheim en kreeg het publiek geen inzage. Burgers hebben echter het recht om de onderhandelingen op te volgen en te onderzoeken als ze dat willen”, gaat Staes verder. “Het Parlement zal nu moeten accepteren dat die onderhandelingsdocumenten op dezelfde manier behandeld moeten worden als alle andere teksten.”

“Het Parlement werd gesticht om de rechten van de Europese burger te beschermen en uit te dragen. Als het instituut zich bij deze beslissing neerlegt is dat al een eerste bewijs van die intentie. Eigenlijk zouden de Europese instellingen in plaats van te wachten op verzoeken beter de documenten proactief publiceren, zo geven ze blijk van hun toewijding aan transparantie en de democratische waarden”, aldus Bart Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?