Persberichten

AA
Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten we nu in actie komen


Het is haalbaar om de opwarming van de aarde onder de anderhalve graad te houden, zoals afgesproken in het Parijsakkoord, maar dan moeten de regeringen wel in actie komen. Dat staat in het laatste rapport van de VN-organisatie voor klimaatwetenschap, IPCC. Dat rapport wordt aanstaande maandag (om 15u Belgische tijd) in Zuid-Korea gepresenteerd. Op dinsdag bespreken de Europese milieuministers de aanbevelingen.

“Als we onze klimaatdoelen willen halen, dan moeten we nu in actie komen. De klimaatwetenschap laat zien dat het nog mogelijk is om gevaarlijke onvoorspelbare opwarming te voorkomen”, zegt Europarlementslid Bart Staes (Groen). 

Staes: “Maar het lijkt er toch op dat de politieke wil ontbreekt. Hoe moeilijk het is om wetenschappelijke data in politieke actie om te zetten, dat merken we iedere keer als we klimaatwetgeving bespreken. Een voorbeeld daarvan is bij de klimaatimpact van auto’s.” Met name de Duitse regering laat zich keer op keer voor de kar van de auto-industrie spannen. Ze liggen vaak dwars en voorkomen dat we een echte impuls krijgen om de auto-industrie te vergroenen.

Ook bij de doelstellingen op lange termijn ontbreekt het aan overeenstemming tussen enerzijds de wetenschappelijke onderbouwing en anderzijds de politieke actie die genomen wordt. “Als de Europese Commissie in november met voorstellen komt, dan moet dat in de richting zijn van een klimaatneutrale economie in 2050”, aldus Bart StaesHij wijst erop dat het dan wel noodzakelijk is om het tussentijdse doel voor 2030 verder aan te scherpen naar min 55 procent, zoals ook de Nederlandse regering bepleit.

Achtergrondinformatie

Klik hier voor de briefing over het rapport van IPCC.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?