Persberichten

AA
Nieuwe studie beveelt sluiting Belgische nucleaire centrales aan

De Europese groene fractie presenteerde vandaag een derde studie in een reeks over technische gebreken in de nucleaire centrales Doel 3 en Tihange 2, dit maal geschreven door materiaaldeskundige Dr Ilse Tweer. De studie toont nieuwe tekortkomingen aan in reactordrukvaten (1) en benadrukt dat het openhouden van de bewuste centrales onverantwoordelijk beleid is.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Opnieuw blijkt dat het terecht is dat overheden van onze buurlanden vragen stellen over het langer openhouden van de centrales met duizenden scheurtjes. De studie laat zien dat er geen helderheid bestaat over hoe en wanneer die scheurtjes zijn ontstaan in de reactordrukvaten. Ook is niet duidelijk of en hoe die scheurtjes veranderd zijn op het moment dat de centrale in werking was en hoe dat in de nabije toekomst zou kunnen gebeuren."         

Staes: "Er is met andere woorden geen enkel overtuigend bewijs voor de stelling van Electrabel dat de scheurtjes "hoogstwaarschijnlijk" waterstof- flakes zijn, die ontstonden bij de productie van het staal dat in de reactorvaten is verwerkt. De enige manier om dit met zekerheid te kunnen claimen is door de reactorvaten af te breken. Volgens de studie is wél zeker dat het gebruikte staal van een inferieure kwaliteit is en nooit gebruikt had mogen worden voor de productie van de reactordrukvaten. De bestaande veiligheidszorgen zomaar van tafel vegen is ronduit schandalig. Het gaat hier niet om een lampenfabriek. "    

Staes: "De studie laat wat dit dossier betreft ook een storende flexibiliteit zien bij de nucleaire waakhond FANC. Ongemakkelijke onderzoeksresultaten worden weggepoetst als uitzonderingen. Tegelijkertijd  worden niet representatieve resultaten zonder veel kritische vragen aanvaard als een bewijs voor de veiligheid. Het is niet verantwoord om op deze wijze om te gaan met een technologie die een zeer hoog risicoprofiel vertegenwoordigt."

Staes: "Zoals Groen reeds lang beweert, stelt ook dit rapport dat op basis van de gebrekkige veiligheid van de reactorvaten, de bewuste reactoren niet langer operationeel kunnen blijven. Als de reactorvaten zouden barsten, zijn de gevolgen voor vele duizenden omwonenden een catastrofe."

  

(1) In 2012 werden duizenden miniscule scheurtjes ontdekt in de reactordrukvaten van  Doel 3 en Tihange 2, die nadien direct stilgelegd werden. Een jaar later werden ze na een analyse door FANC weer opgestart om dan in maart 2014 weer stilgelegd te worden. In november 2015 was er dan weer een positieve evaluatie door het FANC, waarna de overheid besloot de centrales weer op te starten. De nieuwe studie analyseert de beweegredenen om dat te doen. De studie is hier te vinden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?