Persberichten

AA
Nederlands referendum | 'Neen' is deksel op de neus van mensen die vechten voor democratie.

 

Gisteren konden de Nederlanders via een volksraadpleging hun stem uitbrengen over het associatieverslag met Oekraïne. Ruim 30% trok naar de stembus, 60% stemde evenwel tegen. Bart Staes, Groen Europarlementslid is niet verwonderd, maar wel ontgoocheld: "De mensen die knokken voor vrijheid, democratie en een betere toekomst in Oekraïne krijgen met dit 'neen' het deksel op de neus."

Staes: "Oekraïense burgers en het middenveld hebben de afgelopen jaren dapper gevochten om hun land te hervormen in de richting van een stabiele democratie en een rechtstaat. Het associatieverdrag met Oekraïne was een Europese instrument om deze hervormingen te ondersteunen. Het heeft een cruciale bijdrage geleverd aan de noodzakelijke hervormingsprocessen.

Vrede en democratie in de buurlanden van de EU is in het belang van alle Europese burgers. Een stabiel en democratisch Oekraïne draagt bij aan de veiligheid van alle Europeanen. Het voortbestaan van het associatieverdrag met Oekraïne is dus ook in het eigen Europese belang. Het einde van dit verdrag zal het Oekraïense hervormingsproces ontegensprekelijk vertragen en zal ernstige gevolgen hebben voor zowel de Europese Unie als Oekraïne."

De opkomst was duidelijk ingegeven door anti-Europese gevoelens onder een deel van de Nederlandse kiezer en had als dusdanig niet zoveel met Oekraïne te maken.

Staes: "Maar dit mag geen excuus zijn om de Oekraïense burgers het recht te ontzeggen om hun land te ontwikkelen in de richting van een democratische rechtstaat die de vrijheid van eenieder garandeert. Uit het referendum blijkt ook dat het dringend tijd is om de corruptieproblemen in Oekraïne aan te pakken, wat in vele gevallen de reden was om nee-stem te geven tijdens het referendum.

De bekendmakingen in het Panama dossier over de Oekraïense president Poroshenko en de Oekraïense oligarchen maken pijnlijk duidelijk dat het dringend tijd is om tot actie over te gaan, en het associatieverdrag is één van de meest effectieve middelen om dit te bereiken. We wachten dan ook op voorstellen van het Nederlands voorzitterschap waardoor we het verdrag met Oekraïne kunnen behouden, en tezelfdertijd de uitkomst van de stemming kunnen respecteren."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?