Persberichten

AA
Milieucommissie in het EP: Europa moet met meer ambitie naar de klimaatonderhandelingen

De milieucommissie van het Europees Parlement nam woensdagochtend een ambitieus rapport aan waarin ze haar eisen uiteenzet voor het nieuwe mondiale klimaatakkoord dat eind dit jaar in Parijs moet worden afgesloten. “De stemming laat zien dat er een breed politiek draagvlak is om de EU ambitieuzer de klimaatonderhandelingen in te laten gaan dan dat het huidige onderhandelingsmandaat aangeeft”, reageert Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen.

Staes: “Nadat de Europese milieuministers vorige week een teleurstellend en vaag onderhandelingsmandaat voor de klimaattop in Parijs aannamen, heeft de milieucommissie vandaag laten zien dat er ook andere geluiden vanuit de EU te horen zijn als het gaat om de strijd tegen klimaatverandering.”

Staes is tevreden met de aangenomen tekst over klimaatfinanciering. Voor het verloop van de onderhandelingen is het cruciaal dat ontwikkelingslanden meer garanties krijgen voor de financiële steun die al in 2009 werd beloofd. Europese regeringsleiders blijven dit onderwerp echter continue voor zich uitschuiven. De milieucommissie is nu met duidelijke voorstellen gekomen. Zo zal bijvoorbeeld een deel van de opbrengsten uit het Europese Emissiehandelssysteem (ETS) gebruikt moeten worden.

Ook is Staes tevreden met de voorgestelde doelstelling op de lange termijn: "Er wordt steeds verkondigd dat de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius moet blijven. Politici zijn echter terughoudend om dit naar concrete doelstellingen voor CO2-uitstoot te vertalen.” Het rapport dat de milieucommissie woensdag aannam, geeft aan dat de mondiale uitstoot van CO2 rond 2050 uitgefaseerd moet zijn. “Zo'n langetermijndoelstelling is niet alleen goed voor het milieu, het geeft een duidelijk signaal af aan investeerders.”

Verder roept de milieucommissie op om korte metten te maken met alle subsidies voor fossiele brandstoffen. Vanaf 2020 moeten deze subsidies verleden tijd zijn. “Dat dit streven geen overbodige luxe is, bleek onlangs nog uit onderzoek van het IMF”, merkt Staes op. “Per dag gaat 14,5 miljard dollar aan belastinggeld naar fossiele brandstoffen.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?