Persberichten

AA
Milieucommissie Europarlement verhoogt klimaatambities

De Europese Unie moet de ambities rond CO2-uitstoot voor de klimaattop in Cancun opschroeven. Dat is de kern van een rapport dat de milieucommissie van het Europees Parlement vandaag heeft aangenomen. De Groene fractie in het EP heeft deze eis al lang en vaak herhaald en wordt nu bijgetreden door de andere politieke families. "Een typisch voorbeeld dat in de politiek gelijk hebben belangrijk is, maar dat je het ook moet krijgen. Alleen zou er inzake klimaatverandering wel enig gevoel voor urgentie mogen zijn bij bijvoorbeeld de christen-democraten," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!).

Staes: "Door de economische recessie is het huidige klimaatdoel van 20 procent reductie een wassen neus. Die reducties worden gehaald door tragere economische groei en niet door concreet beleid. De milieucommissie benadrukt dat ophoging van het klimaatdoel niet alleen goed is voor ons klimaat, maar ook in het belang is van onze economie en innovatiekracht. Het komt niet geloofwaardig over wanneer Europa als de zelfbenoemde klimaatleider van de wereld een klimaatdoel heeft dat met twee vingers in de neus te halen is. Europa zal in Cancun de leiding moeten nemen in de klimaatonderhandelingen en moet daartoe de lat hoog leggen. We kunnen het ons niet veroorloven ons weer de kaas van het brood te laten eten."

Het huidige klimaatdoel van 20% CO2 emissiereductie schiet ernstig tekort en een ophoging naar 30% CO2 reductie is daarom vereist. Daarnaast dient het vertrouwen tussen de verschillende partijen hersteld te worden door bijvoorbeeld beloftes op financieringsgebied na te komen. "Er is in Kopenhagen afgesproken dat de rijke landen via een fast track procedure financiële middelen verschaffen, voor zaken als adaptatie en schone energietechnologie."

Staes: "We kunnen een succes maken van de klimaattop in Mexico, die uiteindelijk kan leiden tot een bindend klimaatverdrag in Zuid-Afrika in 2011, maar het vertrouwen tussen de landen hangt aan een zijden draadje. Vorig jaar hebben de rijke landen 30 miljard dollar beloofd voor klimaatacties in ontwikkelingslanden. Dit geld moet op tafel gelegd worden. Zo heeft Europa 7 miljard euro beloofd voor de komende drie jaar. Dit kan een handreiking zijn aan de ontwikkelingslanden, maar dan moet het klimaatgeld niet uit - en daardoor ten koste van - ontwikkelingsbudgetten komen."

Staes verwacht dat in Cancun een aantal concrete besluiten genomen worden, bijvoorbeeld over ontbossing. In het vandaag aangenomen rapport wordt opgeroepen om de grootscheepse ontbossing tegen uiterlijk 2020 een halt toe te roepen. Staes: "De grootschalige ontbossing in tropische gebieden is een levensgroot probleem. Bossen zijn de levensaders van onze aarde en het kappen van bossen draagt in grote mate bij aan de klimaatcrisis. Ontbossing is nu al verantwoordelijk voor 15% van de jaarlijkse CO2 uitstoot. Helaas wordt meer geld verdiend met het kappen van bossen dan met het behoud ervan. Hout brengt geld in het laatje. Iedereen wil dat het Amazonewoud blijft bestaan, maar financiële prikkels om dit te realiseren ontbreken. De klimaattop in Mexico is een succes als afspraken gemaakt worden over hoe wij de ecosysteemdiensten die bomen ons bieden kunnen behouden."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?