Persberichten

AA
Grotere transparantie en integriteit nodig in Europese politiek

 

Het Europees Parlement wil striktere regels en beleid om de transparantie, verantwoording en integriteit van Europese instellingen te verbeteren. Met een ruime meerderheid (368 voor  / 161 tegen / 60 onthoudingen) keurde het EP vandaag een rapport goed van Groen parlementslid Sven Giegold. Collega Bart Staes werkte mee aan het rapport en reageert verheugd: “Dit is het soort van politieke boodschap dat burgers weer wat vertrouwen kan geven. Mits de aanbevelingen ook worden uitgevoerd natuurlijk en daar zullen we nog op wat politiek weerwerk botsen, met name van de christendemocraten, waarvan een groot deel tegenstemde.”  

Staes: “Het is een succes dat het EP zich zo massaal uitspreekt voor meer transparantie bij lobbying en sterkere regels wil omtrent de draaideurproblematiek. We spreken ons zo uit tegen het gevoel dat bij velen leeft over een te grote en ongezonde verwevenheid tussen politiek en big business. De groene strijd voor meer transparantie en meer ethiek werpt zo langzaam vruchten af. Door dit rapport uit te voeren kunnen Europese instellingen een pionier zijn als het gaat om transparantie inzake lobbyen.” 

Zo verkregen Staes en anderen dat de “wetgevende voetafdruk” in de toekomst burgers en de civiele maatschappij een idee moet geven wie erin is geslaagd om nieuwe wetgeving te beïnvloeden. En het lobbyregister moet verplicht worden voor alle lobbyisten, als zij officieel toegang willen krijgen tot wetgevers.”  

Staes: “Berlijn, Parijs en andere hoofdsteden hebben zwakkere regels omtrent lobbying en transparantie en zouden het voorbeeld van het EP moeten volgen. De vooruitgang van het EP maakt dat de Europese Raad de laatste van de drie instellingen is die niet-geregistreerde lobbyisten toelaat.” 

Staes wijst er op dat de groene fractie erin is geslaagd een slinkse en onwaardige poging van de christendemocraten om het rapport-Giegold te misbruiken, heeft weten te voorkomen: “Zij dienden amendementen in van de Duitse christendemocraat Markus Pieper om NGO’s aan banden te leggen, door hun Europese financiering aan politieke voorwaarden te koppelen. Een beetje zoals Orban in Hongarije doet of Putin in Rusland. De Europese Unie onwaardig en ik vraag me oprecht af of de EVP nog goed weet waar ze mee bezig is, in de week dat hun opperhoofd Juncker speecht over meer Europese democratie. Ze zijn duidelijk de weg kwijt.”   

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?