Persberichten

AA
Groen roept België en Europa op tot duidelijke houding tav homovervolging Tsjetsjenië

Volgens een rapport van Human Rights Watch loopt in Tsjetsjenië een brutale campagne tegen homoseksuele mannen. De autoriteiten sporen homo’s actief op, en martelen de gevangenen. “Dit is heel ernstig. Discriminatie of vervolging op grond van seksuele geaardheid is nooit of te nimmer aanvaardbaar. We verwachten een forse houding van de Europese Unie en van de Belgische staat ten aanzien van Tsjetsjenië. Diplomatiek als het kan, met sancties als het moet”, stellen Bart Staes (Europarlementslid Groen) en Wouter De Vriendt (Kamerlid Groen).
 
Volgens Staes moet er vanuit Europa een duidelijk signaal komen naar de Russische en Tsjetsjeense autoriteiten. “Mensen die op arbitraire wijze gevangen zijn genomen moeten onmiddellijk in vrijheid gesteld worden. De overheden moeten ook concrete en afdoende maatregelen nemen om LGTB-mensen daadwerkelijk te beschermen. Rusland moet ook een officieel onderzoek opstarten naar degenen die deze misdrijven ten aanzien van LGTB-mensen begingen. De daders moeten voor de rechter gebracht worden,” aldus Staes. De groene fractie in het Europees Parlement agendeerde een debat over de wantoestanden in Tsjetsjenië voor de eerstkomende plenaire vergadering op 26 april.
 
Maar ook België moet positie innemen. “We moeten assertief reageren op deze walgelijke en mensonterende praktijken. Hier lauw op reageren zet de deur open voor andere gelijkaardige regimes om hun burgers als vuil te behandelen. En dat mogen we niet toestaan”, aldus De Vriendt. Hij roept minister Reynders op om een forser signaal te geven aan Moskou en Grozny. Verder vraagt De Vriendt dat Staatssecretaris Francken een bijzondere gevoeligheid toont voor wie als LGBT uit Tsjetsjenië in België aankomt. Vervolging wegens sexuele oriëntatie is immers een van de gronden op basis waarvan je volgens het internationaal recht bescherming kan krijgen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?