Persberichten

AA
Groen laakt deal Europese Commissie

“Wat een stap voorwaarts in de Europese democratie moest worden, dreigt uit te draaien op ordinair handjeklap.” Dat concludeert Europees parlementslid Bart Staes (Groen) na het bekend worden vanavond van de deal tussen sociaaldemocraten en christendemocraten in het Europees Parlement. Weliswaar werd een Sloveense liberaal weggestuurd, omdat die echt te duidelijk ondermaats bleek, maar laten de twee partijen verder alle eurocommissarissen zitten, ondanks breed gedeelde en fundamentele kritiek. De Nederlander Timmermans zal naar verluidt nog een thema bij zijn portefeuille krijgen: duurzaamheid. Om duidelijkheid te krijgen over wat dit betekent, willen de Groenen hier een extra hoorzitting over.

Staes: “Dat de sociaaldemocraten nu zoveel matige kandidaten slikken om maar hun eigen matige kandidaat te mogen houden, is een zeer teleurstellend einde van deze hoorzittingen. In Nederland spreekt men erover om dit mooie democratische systeem over te nemen. Maar ondertussen bewijst de grote coalitie dit mooie systeem geen dienst.”

De Spaanse kandidat Miguel Arias Cañete kreeg uiteindelijk toch de steun van de sociaaldemocraten. Zij konden de meerderheid breken, maar lieten dat na. Kathleen Van Bremt verstuurde vanavond een persmededeling waarin ze meedeelt dat het verzet van de socialisten tegen Cañete opgehouden is, nu er blijkbaar een deal is tussen de traditionele politieke families om zich niet langer te verzetten tegen Cañete als commissaris klimaat en energie. Ze verschonen en verschuilen zich achter het argument dat eerste vice-voorzitter Timmermans nu ook verantwoordelijk wordt voor alles wat duurzaamheid betreft, zowel op klimaat-, energie als milieuvlak. Bovendien moet Timmermans de belangenconflicten van Cañete bewaken.

Staes: "De bocht is dus genomen en de socialisten, Kathleen Van Brempt incluis, gaan flink onder de lat door. In Vlaamse termen is dit een doodgewone tsjeventruuk die de geloofwaardigheid van de sociaaldemocraten in deze totaal onderuit haalt! De sociaaldemocraten voerden dus een theaterstuk op en sluiten zich aan bij een inhoudsloos compromis. De belangenvermenging van Cañete is klaar en duidelijk. Hem de kans gunnen toch klimaat- en energiecommissaris te worden is schandelijk. Timmermans gebruiken als schaamlap ergerlijk."

De Groenen startten vanmiddag nog een twitter-actie die leidde tot tweets van duizenden bezorgde Europeanen aan de twijfelende Europarlementsleden. Het mocht niet baten, de deal was rond. “Nu krijgen we dus een eurocommissaris die géén duidelijkheid wil geven over de banden die zijn familie onderhoudt met de olie-industrie en die in het verleden al meermaals in opspraak kwam wegens belangenverstrengeling en belastingontwijking.”

Als wisselgeld voor Cañete zullen de sociaaldemocraten hoogstwaarschijnlijk een extra eurocommissaris krijgen en zal Timmermans Duurzame Ontwikkeling in zijn portefeuille krijgen. Staes wil dan ook duidelijkheid over deze verschuiving. “Een eurocommissaris als Timmermans die zich zo expliciet keert tegen de Ecodesign-richtlijn die diende om energie te besparen, zal tekst en uitleg moeten komen geven. Veel bedrijven rekenen op verdere implementatie van deze motor van de duurzame economie en innovatie en ik zit niet te wachten op iemand die daar op bijna populistische wijze nonchalant over doet.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?