Persberichten

AA
Fototentoonstelling: "Surrender or Die" in belegerd Syrië


Het Europees Parlement spreekt zich in mei 2017 via een resolutie uit over de situatie in Syrië. Europarlementsleden Bart Staes (Groen) en Marietje Schaake (D66) organiseren daarom van 9 tot 11 mei 2017 een fototentoonstelling in het Europees Parlement over het leven in belegerde Syrische gebieden. Beide parlementsleden zijn het erover eens: "De EU moet eindelijk concrete actie ondernemen om de belegeringen te doorbreken en humanitaire luchtdroppingen uitvoeren boven Syrië."

De tentoonstelling, “Surrender or Die. Besieged areas in Syria”, wil het bewustzijn verhogen over de wrede militaire strategie die schuilgaat achter belegerde gebieden in Syrië. Tegelijk wil het ook aandacht besteden aan de voortdurende creativiteit, overlevingsmechanismen en veerkracht van mensen in belegerde gebieden.

Staes: "Deze tentoonstelling komt geen moment te vroeg, op 16 mei hebben we een debat over de EU-strategie in Syrië en daags nadien stemt het voltallige parlement een resolutie hierover. De kwestie van de belegerde gebieden moet centraal staan."

Surrender or die

Honderdduizenden Syriërs worden anno 2017 belegerd, de overgrote meerderheid door de Syrische regering en pro-regeringsmilities. De VN-Onderzoekscommissie voor Syrië heeft het over een doelbewuste “surrender or starve” strategie gericht op de overgave van deze gebieden en de gedwongen verplaatsing van de inwoners. Dergelijke strategie werd onder meer ingezet in Oost-Aleppo in het najaar van 2016. De VN-Onderzoekscommissie voor Syrië noemde de gedwongen evacuatie van Aleppo een gedwongen verplaatsing, wat een oorlogsmisdaad is onder internationaal recht. Monitoringgroepen waarschuwen ondertussen dat de gedwongen verplaatsing van burgers gericht is op de “demographic engineering” van Syrië, wat toekomstige reconstructie-inspanningen ernstig bemoeilijkt.

Nood aan luchtdroppingen

Sinds de val van Oost-Aleppo werd ook de belegering van andere gebieden als Oost-Ghouta, de “4 Towns” en al Waer geïntensifieerd. De afgelopen weken werd begonnen met de gedwongen evacuatie van al Waer en de 4 Towns (Madaya, Zabadani, Fua en Kafraya).

Schaake: "Terwijl de EU zich erop beroept de grootste humanitaire donor voor noodhulp aan Syrië te zijn, wordt het bezorgen van deze steun door het regime van Assad geblokkeerd. Met een plek aan de onderhandelingstafel moet de EU het leveren van hulp aan mensen in belegerde gebieden serieuzer afdwingen."

In mei 2016 beloofde de International Syria Support Group (ISSG) en de Europese Raad van Buitenlandministers nochtans om humanitaire luchtdroppingen uit te voeren boven belegerde gebieden, maar dit bleef dode letter. De kwestie van belegerde gebieden komt ook aan bod in de nieuwe Europese Syriëstrategie die op 3 april 2017 werd aangenomen door de Europese buitenlandministers. De strategie rept echter met geen woord over nieuwe luchtdroppingen.

Alle tentoongestelde foto’s zijn exclusief en werden genomen door een team van Syrische fotografen. Tijdens de fototentoonstelling, die samen met ASML/Syria en 11.11.11 wordt georganiseerd, worden aanwezigen via een virtual reality film ook meegenomen naar Aleppo.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?