Persberichten

AA
Europese Energie-unie: mooie woorden verbloemen teleurstellende inhoud

De Europese Commissie heeft vandaag haar plannen rond de creatie van een interne Europese energiemarkt gepresenteerd. Deze zogeheten 'energie-unie' moet Europa minder afhankelijk maken van buitenlandse energiebronnen en tegelijkertijd CO2-uitstoot terugdringen. Het voorstel begint met visionaire woorden, die door de groenen geschreven hadden kunnen worden, maar biedt in concreto weinig nieuws.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "De retoriek klinkt als wereldvrede, daar kan niemand tegen zijn. Maar het blijft bij retoriek, de energie-unie wijkt in niets af van het magere beleid dat we nu al hebben. Dit is niet het vlaggenschip dat de EU nodig heeft de komende jaren. Ik moest denken aan die fameuze uitspraak van Albert Einstein: 'We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them'. Dit plan biedt helaas meer van het 'oude denken'. "

In plaats van te streven naar echte energieonafhankelijkheid, bijvoorbeeld door te investeren in windenergie op zee en andere innovatieve en decentrale projecten, stelt de Commissie voor om gas niet alleen uit Rusland, maar ook uit Azerbeidzjan en Turkmenistan (en in de toekomst Iran?) te importeren via Turkije. “Daar schieten we dus niets mee op”, constateert Staes.

In de plannen staat dat Europa een leider in duurzame energie moet worden. Oude business modellen moeten volgens de Commissie aan de kant worden geschoven. Burgers moeten zelf energie gaan opwekken en onderdeel van de energietransitie worden. Nationale energiemarkten zullen met elkaar geïntegreerd moeten worden. En het verbruik van energie moet omlaag. “Allemaal mooie woorden waar ik het helemaal mee eens ben, maar het ontbreekt aan de daden”, aldus Staes.
Wie doorleest komt er immers al snel achter dat de onderliggende plannen niet meer dan een voortzetting van het huidige energiebeleid zijn. “Op deze manier wordt de energie-unie business as usual”, aldus Staes. “Gas, kerncentrales en energie uit afvalverbranding zijn de winnaars van dit voorstel. Het woord 'steenkolen' wordt niet eens genoemd, omdat het waarschijnlijk politiek te gevoelig ligt.”

De Groene fractie had van de Europese Commissie een gedurfd voorstel willen zien. Dat twee van de grootste uitdagingen van deze tijd combineert: energieveiligheid-, en -zekerheid én klimaatverandering. In de uiteindelijke plannen is hier echter niets van terug te zien. Staes: "Bindende doelstellingen rond energiebesparing en de opwekking van duurzame energie, daar moet het vooral over gaan. Want wat we goed moeten beseffen, is dat de politieke doelstellingen ook de keuzes voor energie-investeringen van de komende jaren bepalen en die investeringen zullen bepalen hoe we er tegen 2030 en verder voor staan. Met het vandaag voorgestelde beleid halen we tegen 2050 de klimaatdoelstellingen niet. Ook de vandaag voorgestelde klimaatvoorstellen van de EU voor de onderhandelingen in Parijs zijn absoluut onvoldoende om de twee graden grens te respecteren."

De Commissie durft het echte debat niet aan te zwengelen: zolang lidstaten over de eigen energiemix beslissen, zal de energiemarkt versnipperd blijven en daarmee de kosten hoog en de politieke zwakte ten opzichte van Rusland groot.
De Europese Commissie probeert duidelijk iedereen te vriend te houden. Mooie woorden rondom de creatie van een energie-unie, maar vervolgens met geen enkel voorstel komen dat lidstaten tot een andere koers zou kunnen dwingen. Dat men de discussie uit de weg gaat, blijkt onder andere uit het feit dat de Commissie niet eens de lage doelstellingen van lidstaten omtrent energiebesparing en duurzame energie uitdaagt. "Echt een gemiste kans", aldus Staes. "Helaas voegt de energie-unie geen daad bij de woorden."

Al is het maar een schrale troost: de erkenning dat het huidige energiebeleid eigenlijk op de schop zou moeten, is wel een eerste stap. De uitgewerkte voorstellen worden nu voorgelegd aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement. De groenen presenteerden al eerder hun eigen voorstellen voor de Energie-Unie.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?