Persberichten

AA
Europees Parlement wil vluchtelingen eerlijk verdelen over Europa.

“Het Europees Parlement geeft het goede voorbeeld aan de ruziënde ministers: we moeten vluchtelingen eerlijk herverdelen over Europa.” Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen, is blij met de steun voor het plan van de Europese Commissie om 40.000 vluchtelingen uit overvolle kampen in Italië en Griekenland te verdelen over andere EU-landen. Staes wijst er wel op dat dit eenmalige voorstel slechts een begin is. “We moeten werken aan een permanente verdeelsleutel van vluchtelingen over alle EU-landen.”

Donderdagochtend gaf de parlementscommissie voor Justitie haar goedkeuring voor de voorstellen van de Europese Commissie om vluchtelingen die in Italië en Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden leven, te verdelen over de andere EU-landen. Volgens het plan zou België 1.364 vluchtelingen moeten opnemen. Ondanks meerdere verhitte discussies tussen EU-ministers en -regeringsleiders, zijn de EU-landen daar nog altijd niet mee akkoord.

“Ik vind het schrijnend om te zien dat de EU-landen zo moeilijk doen om erkende vluchtelingen, vaak uit verschrikkelijke gebieden als Syrië en Eritrea, een tijdelijk nieuwe thuis te geven”, zegt Staes. “EU-landen moeten solidair zijn en niet doen alsof dit alleen een probleem van Griekenland en Italië is. Gelukkig is de commissie Justitie van het Europees Parlement het met me eens: het is tijd voor actie.”

De aangenomen tekst van de Justitiecommissie is opgesteld door Ska Keller, Europees parlementslid voor de Duitse Groenen, en vraagt onder andere om bij de hervestiging van vluchtelingen rekening te houden met individuele belangen van een vluchteling, bijvoorbeeld als hij al familie heeft wonen in Europa, maar ook met de voorkeuren van een land zelf. Ook vraagt de aanbeveling aan de Europese Commissie om met een permanent plan te komen om de herverdeling van vluchtelingen over Europa te organiseren.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?