Persberichten

AA
Europees Parlement eist dat Europa klimaatverantwoordelijkheid neemt

"Het schot voor de boeg inzake klimaat- en energiebeleid van de Europese Unie, die de milieu- en energiecommissie van het Europees Parlement vandaag gaf, is méér dan nodig en mag wat ons betreft nog ambitieuzer," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen). "Europa trappelt immers al te lang ter plaatse." In de goedgekeurde resolutie wordt geëist dat de totale uitstoot van CO2 in de Europese Unie in 2030 veertig procent lager zal liggen dan in het referentiejaar 1990.

Staes: "Het EP keurt een trio van bindende energie- en klimaatdoelstellingen - energiebesparing, hernieuwbare energie en CO2-vermindering - goed en zet daarmee de toon in het debat, dat weer volop zal losbarsten nadat enkele grote lidstaten deze week aankondigden dat ook zij een krachtdadiger klimaatbeleid wensen én de Europese Commissie eind deze maand het nieuwe energie-en klimaatpakket lanceert. Het zou een hoopvolle start zijn voor de EU en de vastlopende internationale klimaatonderhandelingen in dit belangrijke Europese verkiezingsjaar."

Volgens Staes is 2030 een belangrijke volgende mijlpaal voor het Europese klimaat- en energiebeleid en het is belangrijk dat de concrete doelstellingen op vlak energiebesparing, hernieuwbare energie en dus ook van CO2-vermindering, scherp worden gesteld.

Staes: "Duidelijke en ambitieuze doelstellingen zijn cruciaal om het bedrijfsleven en investeerders zekerheden te geven, niet alleen in de energiesector maar ook voor innoverende bedrijven in heel Europa. Dit zou niet alleen goed zijn voor het Europese, en daarmee hopelijk ook mondiale klimaatbeleid, maar ook voor de energiezekerheid in Europa en het creëren van kennis en jobs."

Staes: "Eén ding is zeker, de EU mag niet de fout herhalen rond het bepalen van te zwakke doelstellingen van de EU 2020 energie-en klimaatdoelstellingen zeven jaar geleden, want dit ondermijnde de effectiviteit van het Europees klimaatbeleid. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het emissiehandelssysteem. In die zin is CO2 reductie van 40% een absoluut minimum. Verschillende scenario's en wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat met ambitieuze energiebesparingsprogramma's en investeringen in duurzame energie door bijvoorbeeld de Europese Investeringsbank (EIB) een reductie tot zelfs 60% mogelijk is."

Staes: "Maar een reductie tot 45% moet in de huidige politieke klimaat zeker haalbaar zijn. Europese leiders moeten haalbare visies verkondigen en uitvoeren. Ik hoop dus dat EP-rapporteur Anne Delvaux (Christen-Democraten) mee zal helpen om de politieke leiders uit haar politieke fractie te overtuigen om nu eindelijk eens boter bij de vis te doen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?