Persberichten

AA
Bewaarplicht telecomgegevens in strijd met Europese grondrechten oordeelt Europees Hof van Justitie

Het Europees Hof van Justitie besloot vandaag dat de Europese bewaarplicht van telecomgegevens in strijd is met de Europese grondrechten en met terugwerkende kracht wordt afgeschaft (1). De groenen vechten al jaren tegen deze bewaarplicht, die telecom- en internetbedrijven verplicht om gegevens over hun gebruikers tot twee jaar te bewaren zodat ze kunnen worden gebruikt door politie en justitie. De richtlijn is de meest privacy-schendende wet van Europa en werd al in verschillende Europese landen ongrondwettelijk verklaard.

“De bewaarplicht van telecomgegevens is een dure, privacy schendende en vooral onnodige wet", reageert Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen. "Ondanks herhaaldelijk navragen en aandringen, kan de Europese Commissie niet aantonen dat deze wet helpt bij het bestrijden van criminaliteit.”

De groenen in het Europees parlement zijn dan ook erg tevreden met het vonnis van het Europees Hof van Justitie. De wet lijkt na deze uitspraak van het Hof niet meer te recupereren, volgens Bart Staes. Er zijn goede alternatieven voor handen. In plaats van de bewaarplicht stelt Staes voor om een systeem van tijdelijke bevriezing van gegevens uit te werken. Staes: "Daarmee krijgt politie de mogelijkheid om telecomgegevens van een verdachte te laten vastzetten, waarna een rechter bepaalt of de gegevens vrij komen voor onderzoeking."

“Na de onthullingen van Snowden over de activiteiten van de veiligheidsdiensten is massale opslag van data niet meer acceptabel.” Het definitieve einde van de bewaarplicht van telecomgegevens en massaopslag van datagegevens is voor de groenen een van de inzetten van de Europese verkiezingen in mei en voor het volgende Europees parlement.

(1) Persbericht van Europees Hof van Justitie: http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2014-04/cp140054en.pdf

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?